ΔΝΤ: ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ! ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ!

ΔΝΤ: ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ «ΒΡΑΧΝΑ» 2 ΔΙΣ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΒΡΑΖΙΛΙΑ, ΡΩΣΙΑ, ΙΝΔΙΑ, ΕΛΒΕΤΙΑ!

Ενέκρινε το δ.σ. του ΔΝΤ το δάνειο ύψους 28 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της νέας στήριξης της Ελλάδας. Επίσης ανακοίνωσε πως είναι άμεσα διαθέσιμα προς εκταμίευση 1,65 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, η συνεισφορά του ΔΝΤ θα είναι 19,8 δισ. ευρώ στο δεύτερο πακέτο στήριξης από κοινού με την Ευρωζώνη ύψους 130 δισ. ευρώ έως το 2014 και επιπλέον 8,2 δισ. ευρώ το 2015, όταν δηλαδή θα έχει λήξει το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, το Ταμείο υπογραμμίζει ότι ακύρωσε το προηγούμενο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, το οποίο είχε εγκριθεί τον Μάιο του 2010. Τα 20,3 δισεκατομμύρια ευρώ που η Αθήνα είχε λάβει στο πλαίσιο της πρώτης δανειακής σύμβασης, τα οποία αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο δάνειο που έχει καταβληθεί απο ΔΝΤ, παραμένουν οφειλόμενα στο Ταμείο: η Αθήνα θα πρέπει να τα επιστρέψει μεταξύ 2013 και 2015.

Στη σχετική του έκθεση, που τέθηκε υπ’ όψιν του δ.σ. του Ταμείου, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν, σημείωνε:
– Να δοθεί το προτεινόμενο ποσό για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη νέα δανειακή σύμβαση, κατανέμοντας τα 28 δισ. σε 17 ισόποσες δόσεις του 1,65 δισ. για κάθε τρίμηνο, αφού όμως προηγουμένως υλοποιούνται τα συμφωνηθέντα. Επίσης, αν στην πορεία εφαρμογής του προγράμματος εμφανιστούν «χρηματοδοτικά κενά», τότε θα καλυφθούν από την Ε.Ε.
– Χωρίς αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος (κυρίως στους τομείς της φοροδιαφυγής, των αποκρατικοποιήσεων, των δημοσιονομικών προσαρμογών και της αυστηρής περικοπής δαπανών), υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι για αποτυχία, ακόμη και για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
– Θα χρειαστούν δέκα και πλέον χρόνια για να λειτουργήσει ουσιαστικά η ανταγωνιστικότητα και η συνολική επίτευξη του στόχου θα συμβεί εάν η Ελλάδα πετύχει «μεγάλη εσωτερική υποτίμηση».
– Παρά τις δυσκολίες, το νέο πρόγραμμα αποτελεί «τολμηρό βήμα» προς τη σωστή κατεύθυνση.
– Καλωσορίζεται η «αφοσίωση» των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση για να εφαρμόσουν το πρόγραμμα με αυστηρότερο έλεγχο από τους δανειστές.

Θετική επίδραση στο ευρώ είχε η ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα τελούσε υπό διαπραγμάτευση στα 1,3082 δολάρια από το επίπεδο των 1,3018 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Από: iskra.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: