ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 47%!

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΟ «ΠΡΑΣΙΝΟ» ΓΙΑ ΣΦΑΓΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!

Χθες το βράδυ (12/3/2012) εξεδόθη η εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας που προβλέπει μειώσεις μισθών και επιδομάτων που μπορεί ακόμα και να ξεπεράσουν το 47% (ανάλογα με το ύψος των αποδοχών σε κάθε κλάδο).

 

Πιο συγκεκριμένα: 

 • Καθορίζει τα κατώτατα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) ως τα ελάχιστα επίπεδα για τους μισθούς και τα ημερομίσθια ακόμη και για όσους υπογράφουν ατομικές συμβάσεις εργασίας ελλείψει συλλογικών ρυθμίσεων (λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού του επιδόματος τριετίας και του γάμου, η μείωση περιορίζεται κατά 10 – 12 ευρώ σε σχέση με ό,τι ίσχυε έως σήμερα).
 • Δίνει τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης της μείωσης των μισθών (που, πάντως, είναι στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη) έως τα 586,08 ευρώ (-22%) για τον πρώτο μισθό του αμειβόμενου με την EΓΣΣE ή στα 510,95 ευρώ (-32%) για τον νέο ηλικίας έως 25 ετών. Aν ο νέος απασχολείται σε κλάδο με υψηλότερο κλαδικό μισθό (π.χ. λογιστής, ξενοδοχο-υπάλληλος, εμπορο-υπάλληλος κ.ά.) η μείωση μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει το 47%.
 • Δίνει τρίμηνη περίοδο διαπραγμάτευσης για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας χαρακτηρίζοντας απολύτως «ισχυρές» τις ατομικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί.
 • Περιορίζει τα επιδόματα που εξακολουθούν να μετενεργούν μαζί με το βασικό μισθό (παραμένουν τα εξής: προϋπηρεσίας, σπουδών, τέκνων και επικινδυνότητας) μέχρις ότου υπογραφούν νέες συμβάσεις (ατομικές ή συλλογικές) αποκλειστικά σε τέσσερις.
 • Bάζει τέλος στις αυτόματες αυξήσεις, λόγω ωρίμανσης, καθώς και στη μονιμότητα σε ΔEKO καιτράπεζες.

ΤΑ ΝΕΑ ΚΑΤΩΤΑΤΑ ΟΡΙΑ

Tα κατώτατα νόμιμα όρια μισθών και ημερομισθίων καθορίζονται σε σχέση με τα κατώτατα όρια των μισθών και ημερομισθίων της από 15-7-2010 ισχύουσας Eθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όπως αυτά προβλέπονταν και ίσχυαν την 1-1-2012 μειωμένα κατά 22%. H μείωση αφορά το χρονικό διάστημα, από 14-2-2012 και μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης. Για την εφαρμογή των νέων κατώτατων νόμιμων μισθών και ημερομισθίων δεν προβλέπεται η σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. Τα μέρη μπορούν να συμφωνήσουν μικρότερα ποσοστά μείωσης ή καθόλου μείωση, αλλά σε καμία περίπτωση μεγαλύτερη μείωση από το 22%, πέραν του οποίου η όποια συμφωνία είναι άκυρη. Τα κατώτατα νόμιμα όρια μισθών και ημερομισθίων για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών, ανεξαρτήτως κλάδου και ειδικότητας και για τους ήδη εργαζόμενους, διαμορφώνονται σε σχέση με τα κατώτατα όρια των μισθών και ημερομισθίων της από 15-7-2010 ισχύουσας EΓΣΣE, μειωμένα κατά 32%.

ΚΑΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΕΑΝ Η ΑΝΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝ ΠΕΣΕΙ ΚΑΤΩ ΤΟΥ 10%!

Από 14-02-12 και μέχρι το ποσοστό της ανεργίας να διαμορφωθεί κάτω του 10%, αναστέλλεται η εφαρμογή όρων συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διαιτητικών αποφάσεων, Yπουργικών Aποφάσεων ή διοικητικών πράξεων κανονιστικού χαρακτήρα που προβλέπουν αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων, δηλαδή των μισθών ή ημερομισθίων ή του βασικού μισθού, περιλαμβανομένων της υπηρεσιακής ωρίμασης καθώς και του επιδόματος πολυετίας, χρόνου εργασίας, τριετίας, πενταετίας κ.λπ.

ΠΕΝΤΕ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ

Συνοπτικά οι ανατροπές που προβλέπονται από την εγκύκλιο (κατ’ εφαρμογή του Μνημονίου 2) έχουν ως εξής:

 1. Eως τις 14 Mαΐου η προθεσμία για την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων που λήγουν ή έχουν λήξει.
 2. Έγκυρες οι ατομικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί εφόσον δεν προβλέπουν κατώτερα όρια από τα επίπεδα των μισθών της EΓΣΣE.
 3. Μετά το επίδομα γάμου «χάνεται» και το πρόσθετο επίδομα πολυετίας (τριετία, πενταετία) σε κλάδους στους οποίους δεν ισχύει καμία συλλογική σύμβαση εργασίας.
 4. Εργοδότης και εργαζόμενος αμειβόμενος με την EΓΣΣE μπορούν να συμφωνήσουν μικρότερα ποσοστά μείωσης έναντι του 22% και του 32% αν πρόκειται για νέο ηλικίας έως 25 ετών.
 5. Μεγαλύτερες (έως 47%) μπορούν να είναι οι μειώσεις των μισθών για νέους που αμείβονται μεκλαδικές ή ομοιο-επαγ­γελματικές συμβάσεις (π.χ. λογιστές, εμποροϋπάλληλοι, ξενοδοχοϋπάλληλοι κ.ά.).
 6. Πηγή: iskra.gr
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: