PSI: ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ …ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΩΝ!

 H ISDA ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ!

Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΣΤΑΓΟΝΑ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ, ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΛΙΓΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30 ΔΙΣ, ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 360 ΔΙΣ!

ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ PSI ΑΙΧΜΑΛΩΤΗ Η ΧΩΡΑ ΣΤΟ 2ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ 

Μέχρι αυτήν την ώρα, δεν υπάρχουνδιασταυρωμένες πληροφορίες για το συνολικό ποσοστό «εθελοντικής» συμμετοχής ιδιωτών κατόχων οποιασδήποτε μορφής ομολόγων του ελληνικού δημοσίου στο πρόγραμμα PSI.  

 

Η δυσκολία διασταυρωμένων στοιχείων πηγάζει τόσο από την λειψή μέχρι τώρα, και αρκετάπροπαγανδιστική, ενημέρωση του Υπουργείου Οικονομικών, όσο και από το γεγονός ότι είναι διαφορετική η «εθελοντική» συμμετοχή ιδιωτών κατόχων ομολόγων που υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο και διαφορετική εκείνων των οποίων τα ομόλογα υπάγονται στο δίκαιο άλλων χωρών.

Μια κατά προσέγγιση εκτίμηση αναφέρει ότι η «εθελοντική» συμμετοχή στο PSI για τα ομόλογα ελληνικού δικαίου υπερβαίνει κατά τι το 80%. 

Με αυτό το ποσοστό θα ενεργοποιηθούν τα CACs (ρήτρες συλλογικής δράσης), οπότε η συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI θα καταστεί υποχρεωτική, και έτσι η συνολική υποχρεωτική συμμετοχή θα φτάσει στο95-96%!Η ενεργοποίηση των CACs ισοδυναμεί όμως με credit event (πιστωτικό γεγονός ή «ελεγχόμενη» πτώχευση) για τη χώρα μας!

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ήδη έχει τεθεί ερώτημα στην αρμόδια επιτροπή, ISDA, η οποία το μεσημέρι θα αποφασίσει αν ισοδυναμεί με πιστωτικό γεγονός για την Ελλάδα η ενεργοποίηση των CACs.

Το γεγονός ότι η συμμετοχή τελικώς στο PSI καθίσταται υποχρεωτική θα συμπαρασύρει άδικα στο «κούρεμα» και τα ανυπότακτα ταμεία, τα οποία δεν αποδέχτηκαν την δήθεν «εθελοντική» συμμετοχή τους. Όπως θα συμπαρασύρει άδικα στο «κούρεμα» και τους πολίτες ομολογιούχους και τους εργαζόμενους της πρώην Ολυμπιακής, που αποζημιώθηκαν με ομόλογα για την απόλυση τους, στέλνοντας στο απόσπασμα αποταμιεύσεις και προγραμματισμούς ζωής.

Η αποτίμηση των αποτελεσμάτων του PSI θα γίνει σε τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια της οποίας οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν αναλυτικά τη συμμετοχή του επίσημου ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων.

Νωρίτερα, θα προηγηθεί συνέντευξη του Ευ. Βενιζέλου, ενώ στις 15:00 (ώρα Ελλάδος) θα ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίαση της Διεθνούς Επιτροπής Swaps και Παραγώγων (ISDA) για να αποφασίσει το αν αποτελεί  πιστωτικό γεγονός η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει υποβληθεί αίτημα από ιδιώτη ομολογιούχο ώστε να πληρωθούν τα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου, τα CDS.

Η Ελληνική Δημοκρατία έχει επίσης λάβει προσφορές για την ανταλλαγή από τους κατόχους περίπου 20 δισ. ευρώ, ή το 69% των ομολόγων που έχουν εκδοθεί βάσει των νόμων, εκτός από την ελληνική νομοθεσία. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει αποφασίσει να παρατείνει την περίοδο πρόσκλησης για κάθε σειρά των ομολόγων που έχει εκδοθεί βάσει των ξένου δίκαιου μέχρι τις 9:00 μ.μ. (ώρα Κεντρικής Ευρώπης) στις 23 Μαρτίου 2012, για επιτρέψει στους κατόχους των ομολόγων αυτών που δεν έχουν υποβάλει ακόμη την προσφορά τους, ενώ η ημερομηνία διακανονισμού για την ανταλλαγή της 24 Φεβρουαρίου 2012 αναβάλλεται μέχρι την 11η Απριλίου 2012.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΒΗΜΑΤΩΝ

Στις 12 Μαρτίου, θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων, ενώ την ίδια ημέρα θα συνεδριάσει το Eurogroup. Στις 14 Μαρτίου θα συνεδριάσει του Euroworking Group για να εγκρίνει τελικώς το νέο πρόγραμμα των 130 δισ. ευρώ και να οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων. Στις 15 Μαρτίου θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη χρηματοδότηση του νέου προγράμματος στήριξης.

 

**** ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ, ΧΩΡΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ,  ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΤΕΛΕΙΣ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ:

Ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης ενέκρινε το Eurogroup

Το πράσινο φως για την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CAC), που θα επεκτείνουν το «κούρεμα» σε όλα τα επιλέξιμα ομόλογα ελληνικού δικαίου, έδωσε το Eurogroup, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του συμβουλίου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την έκβαση του PSI.

Το Eurogroup διαπίστωσε επίσης πως η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για το νέο δάνειο, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την εκταμίευση των κεφαλαίων. Το μέρος της συνεισφοράς της Ευρωζώνης για τη διαδικασία του PSI, που ανέρχεται σε περίπου 30 δισ. ευρώ, «μπορεί να εξοφληθεί όπως έχει σχεδιαστεί» ανέφερε ο Γιούνκερ.

«Περιμένουμε σημαντική συμμετοχή του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του νέου προγράμματος» υπογραμμίζουν σε αυτό σημείο οι υπουργοί Οικονομικών.

«To Eurogroup ενημερώθηκε πως η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης για τα ομόλογα που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο» αναφέρει δήλωση του ο Ζ.Κ.Γιούνκερ.

«Καλωσορίζω τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε στην προετοιμασία του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας. Καλωσορίζω ιδιαίτερα τη λεπτομερή αξιολόγηση της τρόικας με την οποία η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις συμφωνημένες προαπαιτούμενες ενέργειες, με ικανοποιητικό τρόπο» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Γιούνκερ.

To Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές «να συνεχίσουν να επιδεικνύουν ισχυρή δέσμευση και να συνεχίσουν να εφαρμόζουν αυστηρά τις προσπάθειες για τη δημοσιονομική προσαρμογή».

ΕΔΩ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ TOY EUROGROUP ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ 
 

Βενιζέλος: «Δεν αφορούν την ελληνική οικονομία τα CDS»

Η επιτροπή της ISDA (Διεθνής Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων) αρμόδια να κρίνει εάν έχει συντελεστεί πιστωτικό γεγονός αναμένεται να αποφανθεί για το θέμα αργότερα το απόγευμα. Aυτό θα προκαλέσει αποπληρωμή των ασφαλίστρων έναντι χρεοστασίου (CDS) για τα ελληνικά ομόλογα.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος υπογράμμισε στη Βουλή πως η όποια απόφαση της ISDA για πιθανή ενεργοποίηση των CDS δεν αφορά την ελληνική οικονομία.

«Σε αυτή την Ένωση μετέχουν 200 τράπεζες και αυτό εμάς δεν μας αφορά καθόλου, διότι το καθαρό ποσό που διακυβεύεται παγκοσμίως εάν ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου είναι λιγότερο από 5 δισεκατομμύρια. Ποσό παντελώς αδιάφορο για την ελληνική οικονομία και την ευρωπαίκή οικονομία» είχε αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή νωρίτερα την Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι στο «κούρεμα» συμμετείχαν εθελοντικά ιδιώτες που διακρατούν χρέος 172 δισ. ευρώ. Στα χρεόγραφα αυτά περιλαμβάνεται το 85,8% των ομολόγων σε ελληνικό δίκαιο, και άρα μπορούν να ενεργοποιηθούν τα CAC -ανεβάζοντας έτσι τα ομόλογα που θα υπαχθούν στο «κούρεμα» στο 95,7%.

Για τα υπόλοιπα, δηλαδή τα ελληνικά ομόλογα ξένου δικαίου, η Αθήνα έχει επεκτείνει την προθεσμία για εθελοντική υπαγωγή στο PSI μέχρι τις 23 Μαρτίου.

Πηγή: http://www.in.gr 15:07 

 

H ISDA ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ CACS

ISDA είναι πολύ πιθανό να πιστοποιήσει credit event (πιστωτικό γεγονός) στην Ελλάδα σύμφωνα με τελευταίες μη επιβεβαιωμένες, πληροφορίες που διαρρέουν κύκλοι στο Λονδίνο. Ηαρμόδια επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης swaps και Παραγώγων (ISDA) είναι κοντά στην απόφαση να πιστοποιήσει πιστωτικό γεγονός καθώς ενεργοποιήθηκαν τα CACs (οι ρήτρες συλλογικής δράσης), υποχρεώνοντας κατόχους ελληνικού χρέους να συμμετάσχουν στην διαδικασία όχι εθελοντικά αλλά υποχρεωτικά.

Η εξέλιξη αυτή θα είναι ιστορική. Τα CDS ακόμη εξετάζεται αν θα πληρωθούν, τα οποία είναι ύψους 3,2 δισ δολάρια η καθαρή αξία!
Με βάση μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες οι απόψεις των μελών της ISDA ήταν αντικρουόμενες ενώ υπήρξαν μέλη που ανοικτά τάχθηκαν υπέρ του credit event
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η BNP Paribas η οποία είναι ο σύμβουλος των ιδιωτών στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους, έχει προιδοποιήσει ότι τα CDS είναι trigger αν ενεργοποιηθούν τα CACs. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι μετά την ενεργοποίηση των CACs η ISDA δεν είχε πολλές επιλογές πέραν του να πιστοποιήσει credit event.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, της ISDA η επιτροπή δέχτηκε ερώτημα σχετικά με το αν πιστοποιείται credit event οπότε και θα συνεδριάσει στις 3 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας για να αποφασίσει.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα αποφασίσουν αν πιστοποιείται credit event και αν θα πληρωθούν οι κάτοχοι των ελληνικών ασφάλιστρων κινδύνου έναντι χρεοκοπίας.

Πηγή: http://www.bankingnews.gr

 

 

ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ «ΔΙΝΟΥΝ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ» ΛΕΕΙ Ο ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Εξαιρετικά ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της διαδικασίας για τη συμμετοχή στο PSI, εμφανίστηκε στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος. Κατά την ενημέρωση που έκανε στο Σώμα, τόνισε ότι πρόκειται για «μία εντυπωσιακή, μη αναμενόμενη διεθνώς επιτυχία». Επιπλέον, υπογράμμισε πως η διαδικασία δεν ήταν μόνο μία επιτυχής αναδιάρθρωση του χρέους «αλλά και ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας». Ο υπουργός Οικονομικών δίνει συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι για το PSI, ενώ στη συνέχεια θα συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup και στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Έχω την εξαιρετική τιμή να ανακοινώσω ότι χθες τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την ανταπόκριση των ομολογιούχων στην διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων και η ανταπόκριση ξεπέρασε κάθε προσδοκία και ιστορικό προηγούμενο» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Πρόκειται για «μια εντυπωσιακή, μη αναμενόμενη διεθνώς επιτυχία» επισήμανε και υπογράμμισε: «Διεθνώς, αυτό που αποκαλούμε «αγορά», αντιμετωπίζει με άλλο τρόπο την ελληνική οικονομία, όχι μόνο ως βιώσιμη δημοσιονομικά κατάσταση, αλλά και ως χώρα που έχει προοπτικές. Δεν πρόκειται μόνο για μια επιτυχή αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά για ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της Ελλάδας, εφόσον αξιοποιήσουμε στο έπαρκο την ευκαιρία».

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, η συμμετοχή θα προσεγγίσει, με τα σημερινά δεδομένα, το 95,7% του συνόλου των ελληνικών ομολόγων, δηλαδή τα 197 δισ. ευρώ σε σύνολο 206 δισ. ευρώ.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι θα προτείνει στο Eurogroup και το Υπουργικό Συμβούλιο οι κάτοχοι ομολόγων υπό ξένο δίκαιο και τα ομόλογα των ΔΕΚΟ να έχουν μια νέα προθεσμία έως τις 23 Μαρτίου για να επανεξετάσουν τη στάση τους, σημειώνοντας πως θα αντιληφθούν ότι είναι προς το συμφέρον τους και πως η επιλογή που κάνουν είναι λανθασμένη.

Όσον αφορά στην ενεργοποίηση των CACs, σημείωσε πως το ελληνικό δημόσιο έχει συντριπτική υπερκάλυψη τόσο όσον αφορά στην απαρτία, όσο και στην πλειοψηφία των τίτλων, κάτι που σημαίνει πως οι δύο όροι πληρούνται και το ελληνικό δημόσιο -μετά την έγκριση του Eurogroup- θα μπορεί να εντάξει στη διαδικασία «κουρέματος» το σύνολο των ομολόγων.

ΠΗΓΗ: http://www.in.gr (9/3/2012)

Από: iskra.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: