ΜΕ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΟ ΥΠ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΦΑΓΙΑΖΕΙ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ ΚΑΙ ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ!

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥΣ ΑΠΟ 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ!

ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ, ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ!

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17:20

Με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία συνεδρίασε το μεσημέρι της Τρίτης και όχι δια της κοινοβουλευτικής οδού τίθενται σε εφαρμογή οι νέες κατεδαφιστικές ρυθμίσεις για τα εργασιακά, με αναδρομική ισχύ από τις 14 Φεβρουαρίου!Σύμφωνα με τις αποφάσεις το νέο καθεστώς που προβλέπει τις περικοπές στους κλαδικούς μισθούς με διατήρηση των τεσσάρων επιδομάτων (ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και ανθυγιεινής εργασίας) θα έχει αναδρομική ισχύ από 14ης Φεβρουαρίου.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Υπουργικού, εντός της εβδομάδας θα πρέπει να έχουν εκδοθεί οι εγκύκλιοι για την κατάργηση της μετενέργειας, το πάγωμα ωριμάνσεων στον ιδιωτικό τομέα, την κατάργηση της υποχρεωτικής διαιτησίας, το κλείσιμο του ΟΕΚ και του ΟΕΕ, τη μείωση του ΠΔΕ, τη μείωση των λειτουργικών δαπανών και το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.

Ακόμα, εκκρεμούν οι υπουργικές αποφάσεις για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων με πατέντα 6%, τη μείωση της μέγιστης τιμής γενόσημων 15%, την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων 15%, την επικαιροποίηση της αρνητικής λίστας φαρμάκων και τη συνταγογράφηση του φθηνότερου φαρμάκο. 

** Ο Δημήτρης Στρατούλης συντονιστής της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σε δήλωσή του σχετικά με τη σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τις μειώσεις των μισθών ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

Σφαγιάζουν τους μισθούς και καταργούν τον ΟΕΚ και ΟΕΕ με νέο αντικοινοβουλευτικό αντιδημοκρατικό πραξικόπημα

Ο σφαγιασμός των μισθών και η ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας μέχρι σημείου εξαθλίωσης και εξόντωσης των εργαζομένων με παράκαμψη της Βουλής συνιστά ένα νέο αντικοινοβουλευτικό και αντιδημοκρατικό πραξικόπημα της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που μας γυρίζει πίσω σε άλλες ανώμαλες πολιτικά περιόδους του «αποφασίζουμε και διατάζουμε» με αναγκαστικούς νόμους και νομοθετικά διατάγματα.
Οι μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα δεν γίνονται για να βελτιωθεί η «ανταγωνιστικότητα» της χώρας μας, αλλά για να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρήσεων και για να βρουν οι ευρωπαϊκές πολυεθνικές, που προετοιμάζονται για να εξαγοράσουν τσάμπα όλο το δημόσιο, κοινωνικό και ιδιωτικό πλούτο της χώρας, εργασιακές σχέσεις και μισθούς Κίνας.
Το κλείσιμο των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας, που δεν επιβαρύνουν καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι ένα έγκλημα διαρκείας της συγκυβέρνησης και της τρόικας. Οδηγεί στην ανεργία και την απελπισία τους 1400 εργαζόμενους των δύο Οργανισμών.

Καταργεί κοινωνικές πολιτικές για εκατομμύρια εργαζόμενους, που τις έχουν προπληρώσει με τη μακροχρόνια καταβολή των εισφορών τους, για να εξυπηρετηθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις από την κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών τους και οι τοκογλύφοι δανειστές από την κινητή και ακίνητη περιουσία των δύο Οργανισμών.

Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν έχει άλλη πλέον επιλογή παρά να προχωρήσει σε ακόμα πιο προωθημένες, μαζικές και μαχητικές μορφές κινητοποιήσεων με στόχο την ανατροπή όχι μόνο των εφαρμοζόμενων βάρβαρων πολιτικών αλλά και της κυβέρνησης που τις εφαρμόζει.

Αθήνα 28.2.2012

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου  

** Προηγούμενο (26/02) ρεπορτάζ της iskra:

ΜΕ ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΦΑΓΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ!

Σε σημείο πραγματικής εξαθλίωσης και εξόντωσης οδηγεί η κυβέρνηση με τον πιο επαίσχυντο, πραξικοπηματικό τρόπο τους μισθούς εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Η μείωση των κατώτατων μισθών κατά 22%, εκτός των άλλων, συμπαρασύρει «στα τάρταρα» μια σειρά κοινωνικών και άλλων παροχών, όπως το επίδομα ανεργίας, ενώ η ανατροπή των κλαδικών συμβάσεων επιφέρειμειώσεις που ξεπερνούν το 40%!

Η κυβέρνηση υιοθετώντας με ακόμα μεγαλύτερο ζήλο το ρόλο του θεματοφύλακα των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου καθιστά ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τη μείωση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων! Στόχος της κυβέρνησης αποτελεί να υποδυθεί το «καλό παιδί» απέναντι στις εξωφρενικές απαιτήσεις τροϊκανών και Ευρωπαίων και να γκρεμίσει τον κατώτατο μισθό στα 500 ευρώ, για όλο το σύνολο των εργαζόμενων.Η δε αποφυγή της διαδικασίας ψήφισης στη Βουλή δια της οδού της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου συνιστά ένα ακόμα μέγα σκάνδαλο! Η κυβέρνηση Παπαδήμου επιδίδεται σε μια ακόμαεπίδειξη κατάχρησης εξουσίας και ακυρώνει – εκ νέου με διαδικασίες «αποφασίζουμε και διατάζουμε» – ότι έχει απομείνει από την εύρυθμη κοινοβουλευτική λειτουργία!

Οι άμεσα ορατές ανατροπές στον εργασιακό τομέα που συνδέονται με τη μείωση των αμοιβών και την αλλαγή στις κλαδικές συμβάσεις αφορούν τα εξής:

1. Από 1η Μαρτίου μειώνονται κατά 22% οι κατώτατοι μισθοί και τα ημερομίσθια, δημιουργώντας τεράστιο βιοποριστικό ζήτημα σε 360.000 εργαζομένους της χώρας που αμείβονται της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η μείωση για τους νέους κάτω των 25 ετών είναι υψηλότερη και φθάνει το 32% του υφιστάμενου κατώτατου μισθού, καταδικάζοντας τους σε δουλοπάροικους, αν και εφόσον εισέλθουν ποτέ στην αγορά εργασίας.

2. Οι μειώσεις αυτές συμπαρασύρουν – προς τα κάτω – μία σειρά παροχών που συνδέονται άμεσα με το ύψος του κατώτατου μισθού της ΕΓΣΣΕ. Ενδεικτικά, αναφέρονται το επίδομα ανεργίας (για το οποίο η κυβέρνηση διακηρύττει ότι κάνει «τιτάνιο αγώνα» για να πετύχει – άκουσον άκουσον! – μείωση μικρότερη από αυτή που αντιστοιχεί στη μείωση του κατώτατου μισθού), το επίδομα γάμου, κτλ.Τα επιδόματα τα οποία διατηρούνται (και αυτά «κουτσουρεμμένα») είναι: ωρίμασης, τέκνων, εκπαίδευσης και βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα το επίδομα ανεργίας είναι 461 ευρώ, αναλογεί στο 55% του κατώτατου μισθού και μια μείωση αντίστοιχη με αυτή των μισθών θα ισοδυναμούσε με 100 ευρώ λιγότερα για τους άνεργους.

3. Οι ανατροπές στις κλαδικές συμβάσεις και η ουσιαστική κατάργηση της μετενέργειας επιφέρουν μειώσεις μισθών που ενδέχεται να ξεπεράσουν ακόμη και το 40%. Αυτό σημαίνει ότι με τη λήξη της μετενέργειας, θα τροποποιείται μονομερώς (και εις βάρος του εργαζόμενου) η ατομική σύμβαση εργασίας και θα ισχύει μέχρι να υπάρξει νέα σύμβαση.

Προφανώς, ένας εργαζόμενος που διαπραγματεύεται ατομική σύμβαση με τον εργοδότη, χωρίς την «ασπίδα» της κλαδικής σύμβασης, είναι σε εξαιρετικά μειονεκτική θέση, υπό το φόβο της ανεργίας – οπότε, πρόκειται για πλήρη παράδοση των εργαζόμενων, εκ μέρους της κυβέρνησης, στο έλεος της εργοδοσίας! Ταυτόχρονα, εξασφαλίζονται και επιπλέον προνόμια για τους εργοδότες:αποδυναμώνεται στην πράξη η ισχύς των συνδικαλιστικών φορέων, αφού η αδυναμία σύναψης συλλογικής σύμβασης είναι δεδομένη, ενώ ούτε η προσφυγή στη διαιτησία είναι εφικτή, αφού θα απαιτούσε τη σύμφωνη γνώμη εργοδοτών και εργαζόμενων.

 

Πίνακας: Οι αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα, μετά το μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού

 

ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΟΔΗΓΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!

Φυσικά, καρτερικά στη γωνία περιμένουν οι εργοδότες. Αφού πρώτα στο διάλογο των αποκαλούμενων «κοινωνικών εταίρων» προσποιήθηκαν (ειδικά ο Δ. Δασκαλόπουλος του ΣΕΒ) «ιερή αφοσίωση» στο κεκτημένο του κατώτατου μισθού, τώρα τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση, έχοντας αφήσει πρώτα την κυβέρνηση του δοτού Λ. Παπαδήμου να κάνει «όλη τη βρωμοδουλειά». Αυτή τη φορά, η κυβέρνηση δίνει προθεσμία τριών μηνών στα συνδικάτα για να υπογράψουν τις νέες συλλογικές συμβάσεις, με τον εκβιασμό της διάσωσης ότι… περισσεύει από τις κλαδικές αμοιβές.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός εργασίας Γ. Κουτρουμάνης ξεκαθάριζε σε όλους τους τόνους ότι «η μείωση είναι δικαίωμα, αλλά όχι και υποχρέωση (σ.σ. απέναντι σε ποιον θα μπορούσε να είναι υποχρέωση;;;) του εργοδότη». Ευτυχώς δηλαδή που αναγνώριζε το… δικαίωμα των εργοδοτών στο πετσόκομμα του εργατικού κόστους και δεν θα τους υποχρέωνε κιόλας!

Προφανώς, η μείωση μισθών και επιδομάτων (και επομένως αγοραστικής δύναμης) συμπαρασύρει και μιαμεγάλη μερίδα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες οδηγούνται στο λουκέτο, προκειμένου να επιβιώσουν, βάσει του «νόμου της ζούγκλας» της ελεύθερης αγοράς, οι πολύ μεγάλες και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις!

Πηγή: iskra.gr

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: