ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ »ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗΣ» ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ: ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ 2 ΒΑΘΜΙΔΩΝ ΑΠΟ FITCH!

ΣΕ C ΑΠΟ CCC

 FITCH: «ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ», ΚΑΙ ΟΧΙ «ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ», ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΟΥ PSI

Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγηση της Ελλάδας κατά τρεις βαθμίδες σε «C» από «CCC» προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings.

Με την αξιολόγηση «CCC» ( Substantial credit risk) η Fitch Ratings θεωρεί πως μια ελληνική χρεοκοπία είναι πιθανή. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης η ανταλλαγή ομολόγων δεν έχει εθελοντικό αλλά υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Επιβεβαιώνεται έτσι η εκτίμηση της Iskra, πως το PSI θα έχει όλα τα «κόστη» μιας πτώχευσης χωρίς κανένα από τα οφέλη, που θα είχε μια στάση πληρωμών που θα γινόταν με πρωτοβουλία της χώρας!

Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει στην ανακοίνωσή του πως η απόφαση του Eurogroup αναγνωρίζει ότι έχει επιτευχθεί μια κοινή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ιδιωτικού τομέα για τους γενικούς όρους συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην προσφορά ανταλλαγής (PSI) που περιλαμβάνει ονομαστικό κούρεμα 53,5% στα ελληνικά ομόλογα.

Εάν ολοκληρωθεί η ανταλλαγή θα αποτελέσει «αναξιοπαθή» (distressed) ανταλλαγή χρέους σύμφωνα με τα κριτήρια που θέτει οίκος. Για τον λόγο αυτό η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας υποβαθμίζεται κατά δύο βαθμίδες σε «C» από «CCC» γεγονός που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανή η χρεοκοπία στο άμεσο χρονικό διάστημα.

Η Fitch θεωρεί πως η πρόταση για τη μείωση του ελληνικού χρέους μέσω ανταλλαγής ομολόγων με τους ιδιώτες πιστωτές, εάν ολοκληρωθεί, αποτελεί χρεοκοπία, και θα έχει αποτέλεσμα τηνυποβάθμιση της χώρας σε περιορισμένη χρεοκοπία (Restricted Default) μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής τίτλων.

Οι αξιολογήσεις των κρατικών ομολόγων που επηρεάζονται από την ανταλλαγή, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αναδιαρθρώνονται στο πλαίσιο των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs) θα υποβαθμιστούν σεαξιολόγηση χρεοστασίου (D – Default).

iskra.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: