ΔΗΜΟΣΙΟ: ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΑΜΕΣΑ 15.000 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ!

ΠΡΩΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ!

Σε άμεση εφαρμογή μπαίνει το πρόγραμμα μαζικών απολύσεων δημόσιων υπαλλήλων που προβλέπει το νέο Μνημόνιο. Μέσα σε λίγους μήνες, θα συμπυκνωθούν απολύσεις προσωπικού, κατάργηση φορέων και αυτοτελών υπηρεσιών και αξιολόγηση (με άγνωστα ακόμα κριτήρια), πράγμα που σημαίνει ότι 15.000 εργαζόμενοι θα βρεθούν άμεσα στο δρόμο!

Η επιλογή αυτών των εργαζομένων θα ολοκληρωθεί εντός διμήνου, μετά από υποδείξεις των αρμόδιων υπουργών και η “σφαγή” τους θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2012, σύμφωνα με τις τροϊκανές επιταγές – ωστόσο, δεν αποκλείεται να προκύψουν και επιπλέον “κρυφές” απολύσεις, στα πλαίσια της μείωσης.

Από το φοβερό αυτό “τσεκούρι” δε θα γλιτώσει κανείς στο δημόσιο τομέα (καθώς πρόκειται για “οριζόντια περικοπή” της τάξεως του 3% κατά μέσον όρο), με εξαίρεση μόνο το ένστολο προσωπικό (περί τους 150.000) στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη! Στην πρώτη γραμμή των απολύσεων, ωστόσο, βρίσκονται, ως συνήθως, οι υπάλληλοι στην Υγεία και την Παιδεία: έτσι, από ότι φαίνεται, κυβέρνηση και τρόικα αυτή τη στιγμή αξιολογούν πολύ περισσότερο ως προτεραιότητα τη διατήρηση των δικαιωμάτων των δυνάμεων καταστολής (ειδικά εν μέσω τεράστιων κοινωνικών αντιδράσεων) έναντι στοιχειωδών κοινωνικών αγαθών, όπως η Παιδεία και η Υγεία.

Επιπλέον, είναι απαράδεκτο το ότι, βάσει αριθμού εργαζομένων, το οριζόντιο αυτό μέτρο αποφασίστηκε να πλήξει περισσότερο φορείς, όπως το υπουργείο Εργασίας (λόγω της δραστικής μείωσης προσωπικού στον ΟΑΕΔ) και το υπουργείο Οικονομικών (λόγω των καταργήσεων και ξεπουλήματος των ΔΕΚΟ).

Αν μάλιστα σκεφτεί κανείς τα κριτήρια επιλογής των υπηρεσιών που θα υποστούν τις μεγαλύτερες περικοπές, τότε εύλογα αναρωτιέται πως αξιολογείται η “χρησιμότητα” τους ή η “αποτελεσματικότητα” τους; Με λίγα λόγια: η κυβέρνηση του Λ. Παπαδήμου αποφασίζει αυτή τη στιγμή ότι τα σώματα ασφαλείας είναι εκ των προτέρων “χρήσιμα” και “αποτελεσματικά”, ενώ η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη, η αύξηση της απασχόλησης και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες θα πρέπει να ριχτούν στα “σκουπίδια” ή στο “σφαγείο”!

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ… “ΚΡΥΦΕΣ” ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ!!!

Εκτός των προγραμματισμένων 15.000 απολύσεων για το 2012 το νέο Μνημόνιο «κρύβει» και κρυφές απολύσεις που θα πραγματοποιηθούν μέχρι το 2015, εντασσόμενες στον προγραμματισμό των 150.000 αποχωρήσεων. Αυτό θα συμβεί καθώς, σύμφωνα με το ολέθριο πρόγραμμα λιτότητας που επιβάλλει το νέο μνημόνιο, τα υπουργεία και οι φορείς που υπάγονται σε αυτά θα υποχρεώνονται να λειτουργούν με εξαιρετικά μειωμένο προϋπολογισμό και λειτουργικό κόστος.

Έτσι, αν τα “ψίχουλα” που θα λαμβάνουν διάφορες υπηρεσίες του δημοσίου δεν επαρκούν για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους οι εργαζόμενοι, θα πετιούνται και αυτοί στο δρόμο!!!

ΑΙΣΧΟΣ! ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΟΕΕ – ΟΕΚ, ΟΑΕΔ, ΤΕΙ, ΚΤΕΟ

Οι 1.400 εργαζόμενοι των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας, που καταργούνται ύστερα από απαίτηση της τρόικας, αναμένεται να αποτελέσουν την πρώτη «θυσία» στον «βωμό» των 15.000 απολύσεων που θα πραγματοποιηθούν εντός του 2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο προκειμένου να συσταθεί νέος οργανισμός, όπου θα περιλαμβάνει τις αρμοδιότητες των 2 καταργούμενων φορέων, ο οποίος θα διαχειρίζεται τα κονδύλια που προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων. Και σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να διατηρηθούν μόνο 400 θέσεις εργασίας και να απολυθούν 1.000 εργαζόμενοι.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στην πρώτη γραμμή των καταργήσεων θα τεθούν τα 59 δημόσια ΚΤΕΟ όπου απασχολούνται περίπου 1.180 εργαζόμενοι, οι οποίοι θα απολυθούν άμεσα, πιθανότατα μέχρι τον Ιούνιο. Στη νέα μνημονιακή σύμβαση αλλά και στο θεσμικό πλαίσιο που έχει ψηφιστεί ήδη στη Βουλή προβλέπεται η κατάργηση των πολεοδομιών και η ιδιωτικοποίηση της συγκεκριμένης αρμοδιότητας που θα οδηγήσει εκτός Δημοσίου χιλιάδες εργαζομένους.

Στην «κόκκινη ζώνη» των απολύσεων θα τεθούν οι εργαζόμενοι σε παραρτήματα του ΟΑΕΔ που θα κλείσουν εν όψει της ανασυγκρότησης του Οργανισμού. Για τον ΟΑΕΔ συζητείται ακόμα και η συνεργασία του Οργανισμού με ιδιωτικές εταιρείες, προκειμένου να μειώσει τις δαπάνες του καθώς και το μισθολογικό κόστος με την απόλυση εργαζομένων.

Εντός του καλοκαιριού αναμένεται να ανακοινωθεί με το δεύτερο κύμα συγχωνεύσεων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, το κλείσιμο μικρών περιφερειακών ΤΕΙ που δεν συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των σπουδαστών, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει στην «έξοδο» διοικητικούς υπαλλήλους, ακόμα και εκπαιδευτικό προσωπικό.

ΠΡΩΤΑ “ΕΦΕΔΡΕΙΑ”, ΜΕΤΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΙΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ!

Σε καθεστώς «εφεδρείας» για 12 μήνες θα εντάσσονται οι εργαζόμενοι των καταργούμενων φορέων και υπηρεσιών, μόνο που αυτήν τη φορά, μετά τη λήξη του 12μηνου, όπου θα λαμβάνουν αποζημίωση το 60% του βασικού μισθού τους, θα απολύονται.

Μετά το φιάσκο της εφαρμογής της εφεδρείας, οι εκπρόσωποι των δανειστών ήταν επιφυλακτικοί με τη διατήρηση του καθεστώτος. Υστερα από πιέσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δέχτηκαν να διατηρηθεί το μέτρο, προκειμένου να μην οδηγηθούν αμέσως στην ανεργία όσοι απολυθούν από το Δημόσιο.

Οσοι μόνιμοι ή αορίστου χρόνου υπάλληλοι θέλουν μέχρι και 2 χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν, θα εντάσσονται στο καθεστώς της προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας, δηλαδή θα αποζημιώνονται μέχρι να συνταξιοδοτηθούν με το 60% του βασικού μισθού που ελάμβαναν. Παράλληλα θα συντάσσονται από το ΑΣΕΠ οι πίνακες κατάταξης των «εφέδρων» με βάση τα κριτήρια που έχουν προσδιοριστεί.

Θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να μετατάσσονται «έφεδροι» σε μόνιμες θέσεις του Δημοσίου, αφού αυτομάτως θα θεωρούνται ως νέα πρόσληψη, ενώ από την άλλη πλευρά έχουν καταργηθεί όλες οι κενές οργανικές θέσεις που θα μπορούσαν να τους υποδεχτούν.

Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι πιθανότητα μετάταξης θα υπάρχει μόνο για εξειδικευμένα στελέχη που έχουν τεθεί σε εφεδρεία, ενώ θεωρείται αδύνατη η μετάταξη «εφέδρων» Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στον βαθμό που τελικά πραγματοποιηθούν μετακινήσεις εφέδρων στο Δημόσιο οι μετατάξεις θα πραγματοποιούνται ανά την επικράτεια, όπου υπάρχουν ανάγκες προσωπικού.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο της εφεδρείας, μόνο το 10% των προσλήψεων κάθε έτους μπορεί να καλυφθεί με μετατάξεις εφέδρων. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν, όμως, ότι για το 2012 υπάρχει πιθανότητα να αποφασιστεί πάγωμα των προσλήψεων.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ΘΟΛΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Από ιδιωτικές εταιρείες θα γίνεται τελικά η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων κριτηρίων, και συνέντευξη μαζί με γραπτό τεστ, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Οι αξιολογητές των εταιρειών θα εισηγούνται ποιοι υπάλληλοι βαθμολογούνται θετικά και πρέπει να παραμείνουν στις υπηρεσίες τους και ποιοι «κόβονται» μετά τη βαθμολόγηση του συνόλου των κριτηρίων που θα αποφασιστούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού αξιολόγησης ο οποίος δεν θα δημιουργεί αμφισβητήσεις και δεν θα αφήνει υπόνοιες ότι θα γίνουν «κομματικές» επιλογές, όπως επανειλημμένως έχει υπογραμμίσει ο αρμόδιος υπουργός Δ. Ρέππας.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι, εάν προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός προκειμένου να αναλάβει το έργο της αξιολόγησης των υπαλλήλων μία εταιρεία, τότε υπάρχει περίπτωση να οριστεί ο ανάδοχος ακόμα και μετά έναν χρόνο.

Με στόχο να επισπευσθούν οι διαδικασίες, χωρίς όμως να γίνουν «εκπτώσεις» στην εφαρμογή των αντικειμενικών κριτηρίων από ανεξάρτητους αξιολογητές, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχεδιάζει να αναθέσει το έργο της αξιολόγησης σε διεθνή αναγνωρισμένο οργανισμό (γαλλικό κράτος ή στον ΟΟΣΑ). Με τη σειρά του, ο ανάδοχος του έργου θα αναθέσει την αξιολόγηση σε ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Μεταξύ των κριτηρίων αξιολόγησης του προσωπικού που επεξεργάζεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τα οποία θα οριστικοποιηθούν με τη συμμετοχή των Γάλλων εμπειρογνωμόνων, είναι η «ζωντανή αξιολόγηση» που περιλαμβάνει συνέντευξη με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών εταιρειών καθώς και τη συμπλήρωση ενός τεστ γνώσεων.

Οι αξιολογητές μετά την εκτίμηση του συνόλου των κριτηρίων θα παραδίδουν την εισήγησή τους για το μέλλον του εργαζομένου. Οπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τη διαδικασία της αξιολόγησης των υπαλλήλων δεν θα μπορούσαν να την «τρέξουν» οι προϊστάμενοι και οι διευθυντές του Δημοσίου, αφού θα δημιουργούσε σημαντικές αντιδράσεις η διεξαγωγή των συνεντεύξεων από τα ίδια τα στελέχη του Δημόσιου.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να οριστικοποιήσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνεργασία με τους Γάλλους εμπειρογνώμονες τα κριτήρια αξιολόγησης υπηρεσιακών δομών και υπαλλήλων, που θα εφαρμοστούν άμεσα.

Πηγή: iskra.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: