ΕΛΗΞΕ ΜΕ ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ ΤΗΣ »ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΥ» Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΡΧΗΓΩΝ. ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΉΣ

alt

ΒΡΩΜΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟΥ, ΕΚΒΙΑΣΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΤΡΟΙΚΑ – ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ

ΣΥΓΚΕΤΡΩΣΕΙΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΣΥΡΙΖΑ & ΚΚΕ

Έληξε, μετά από 5-ωρη συνεδρίαση, η ΣύσκεψηΓ.Παπανδρέου, Α.Σαμαρά, Γ.Καρατζαφέρη με τονΛ.Παπαδήμο, η οποία συνεχίζεται σήμερα Δευτέρα.

Όπως προκύπτει από την επίσημη ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου κατά τη Σύσκεψη υπήρξε κατ’ αρχήν συμφωνία για το βασικό πλαίσιο του πακέτου «PSI – 2ου μνημονίου – 2ης δανειακής σύμβασης», που συνιστά ενα πακέτο λεηλασίας και κατεδάφισηςτου τόπου, του λαού και των εργαζομένων.

Παρατηρητές τόνιζαν ότι κατά τη σύσκεψη Παπαδήμος και αρχηγοί έστησαν τη λαιμητόμο και αύριο σκοπεύουν να ολοκληρώσουν τον «απαγχονισμό».

 

Οι ίδιοι παρατηρητές τόνιζαν ότι οι «λεονταρισμοί» που εκδηλώθηκαν με τις δηλώσεις, μετά τη σύσκεψη,Α.Σαμαρά και Γ.Καρατζαφέρη αλλά και την επιστολή Γ.Παπανδρέου προς Παπαδήμο (βλ. παρακάτω), περισσότερο μοιάζουν με κινήσεις τακτικής παρά ουσίας.

Κι αυτό διότι, όπως προκύπτει από την πρωθυπουργική ανακοίνωση, παρά τις «κομψές» της διατυπώσεις, υπήρξε συμφωνία και των τριών με τον Παπαδήμο στη γενική κατεύθυνση του μνημονίου και ειδικότερα στην κατεδάφιση μισθώνεπικουρικών και κύριων συντάξεων και ενίσχυση των τραπεζών με προάσπιση των συμφερόντων των τραπεζιτών.

Άλλοι πολιτικοί κύκλοι τόνιζαν ότι είναι ενδεχόμενο οι αυριανές εξελίξεις κατά τη νέα Σύσκεψη υπό το Λ.Παπαδήμο να εξελιχθούν σε «θρίλερ» ή και να περιέχουν και «εκπλήξεις», αφού δεν αποκλείεται να παιχτούν από τους αρχηγούς διάφορα παιχνίδια, εκβιασμών, δραματουργικού θεάτρου, τακτικής, εντυπώσεων και σκοπιμότητας με πολλαπλούς αποδέκτες και κυρίως με στόχο την παραπλάνησηκαι τον εκφοβισμό των πολιτών.

Η χώρα μπαίνει σε μια φάση πυκνών εξελίξεων και τραγικών περιπετειών που μόνο η ενωτική παρέμβαση της Αριστεράς και του λαϊκού παράγοντα μπορεί να ακυρώσουν.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλει την κατ’ αρχή συμφωνία των αρχηγών με τον Παπαδήμο. Υπογραμμίζει οτι η ολοκλήρωση αυτής της κατ’ αρχήν Συμφωνίας θα φέρει συμφορές και περιπέτειες στον τόπο, το λαό και τους εργαζόμενους και καλεί σε  συγκεντρώσεις τη Δευτέρα 6/2/2012 στην Αθήνα στις 18.00 στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΤΑΡΣΥΑ – ΚΚΕ(μ-λ)

Ανάλογη συγκέντρωση διροργανώνεται στη Θεσ/νίκη από ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΤΑΡΣΥΑ – ΚΚΕ (μ-λ) στις 18.30 στην πλατεία Αγ Σοφίας. 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΚΕ

Την ίδια ώρα κάλεσμα στην Ομόνοια και στο αγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, απευθύνει τοΚΚΕ.

Το ΚΚΕ απορρίπτει «τους εκβιασμούς και τα μνημόνια της εξαθλίωσης και της χρεοκοπίας» που, όπως επισημαίνει σε σχετική του ανακοίνωση, «φέρνουν μαζί τα κόμματα της πλουτοκρατίας και ηευρωλυκοσυμμαχία τους».

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της iskra, δυνάμεις της συνδικαλιστικής Αριστεράς έχουν αναλάβει πρωτοβουλία και προτείνουν τη διοργάνωση μεγάλης Πανελλαδικής Απεργίας την Τρίτη ή τις επόμενες μέρες, η οποία θα συνοδευτεί με μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα και στόχο να ματαιωθεί το νέο καταστροφικό πακέτο «PSI – 2ο μνημόνιο – 2η δανειακή σύμβαση«.

ΔΗΛΩΣΗ Α. ΣΑΜΑΡΑ

Μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό, ο Αντώνης Σαμαράς, φθάνοντας στα γραφεία της ΝΔ στη λεωφ. Συγγρού, δήλωσε: «Για πρώτη φορά γίνεται διαπραγμάτευση. Μας ζητούν περισσότερη ύφεσηΗ χώρα δεν αντέχει. Παλεύω, παλεύω με κάθε τρόπο για να το αποτρέψω».

ΔΗΛΩΣΗ Γ.ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ

Νωρίτερα, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε: «Δεν θα συμβάλω στην έκρηξη της επανάστασης από εξαθλίωση που εν συνεχεία θα κατακάψει όλη την Ευρώπη». Ερωτηθείς εάν υπήρξε ή όχι συμφωνία, ανέφερε: «Θα συνεχίσουμε αύριο».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ

Από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού ανακοινώθηκαν τα εξής:

Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συναντήθηκαν για να λάβουν από κοινού απόφαση για το περιεχόμενο των βασικών στοιχείων της συμφωνίας με την τρόικα, όσον αφορά το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας που αποτελεί προϋπόθεση για τη νέα χρηματοδοτική στήριξη της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε βασικά θέματα τα οποία, μεταξύ άλλων, αφορούν:

1) Τη λήψη μέτρων εντός του 2012 για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ.

2) Την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων.

3) Την αντιμετώπιση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας με τη λήψη μέτρων που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας.

4) Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους.

Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί θα ξανασυναντηθούν αύριο προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις για το περιεχόμενο του προγράμματος.

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΣΤΙΣ 22.00

Στο Μέγαρο Μαξίμου θα προσέλθουν και πάλι στις 22.00 οι εκπρόσωποι της τρόικας προκειμένου να έχουν νέα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

Ο κ. Παπαδήμος συναντάται αυτή την ώρα με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ, οι οποίοι βρίσκονται από νωρίς στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου επίσης παραμένουν ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, αργά σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος Μιχάλης Καρχιμάκης είχε θέσει σε ετοιμότητα τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ από νωρίτερα σήμερα για το ενδεχόμενο συνεδρίασης.

Επιστολή με την οποία ανέπτυσσε τις κατευθύνσεις του  ΠΑΣΟΚ εν όψει της συμφωνίας για το νέο δανειακό πρόγραμμα, απέστειλε το Σάββατο προς τον Πρωθυπουργό ο Γ. Παπανδρέου.

Σύμφωνα με το κείμενο της επιστολής που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, «απέναντι στην εμμονή τους για μισθολογικές και οριζόντιες προσαρμογές», ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζει την ανάγκη να δεσμευθούν κράτος, κόμματα και κοινωνικοί εταίροι, «σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων σε όλα τα ζητήματα (μη-μισθολογικά) που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα».

«Εάν δεν καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα αυτό μέσα στους στόχους και το χρονικό περιθώριο – τότε και μόνο τότε να πάμε σε οριζόντιες περικοπές», προσθέτει, ενώ αναφορικά με το επικουρικό ασφαλιστικό σύστημα τονίζει ότι η ανάγκη για τη συγχώνευση των επί μέρους Ταμείων είναι επιτακτική «σύμφωνα και με τις σχετικές αναλογιστικές μελέτες».

Σημειώνει επιπλέον ότι «πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στην περαιτέρω μείωση των κατώτατων επικουρικών συντάξεων, θέτοντας ένα ελάχιστο όριο, το οποίο δεν θα επηρεασθεί από τη μείωση και αναζητώντας, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, τη μεταφορά της επιβάρυνσης στις μεγάλες επικουρικές συντάξεις».

Οσον αφορά στην επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ιδρυμάτων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι, όπως επαναδιατυπώθηκε και από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, «είναι προφανές (…) ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αντίληψη ότι οι τράπεζες ιδιωτικοποιούν τα κέρδη και κοινωνικοποιούν τις ζημιές τους».

Υπενθυμίζει επίσης ότι με το Ν. 4021/ 11 (άρθρο 50 παράγραφο 5) η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε αποφασίσει τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των πιστωτικών ιδρυμάτων με την έκδοση κοινών μετοχών με δικαίωμα ψήφου.

Ο κ. Παπανδρέου επαναλαμβάνει τέλος την στήριξή στον Λ. Παπαδήμο και τάσσεται υπέρ της παράτασης του βίου της κυβέρνησης «ακόμα και μέχρι την λήξη της τετραετίας, δηλαδή το 2013».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Ενόψει της αυριανής συνάντησής μας, των τριών Αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, τα οποία συμμετέχουν στην Κυβέρνηση συνεργασίας και εθνικής ευθύνης, θεωρώ χρήσιμο να σας υποβάλω τις κατευθύνσεις του ΠΑΣΟΚ, όπως διαμορφώθηκαν κατά την ευρύτατη συζήτηση που διεξήχθη στο πλαίσιο της τελευταίας Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τους σχετικούς προβληματισμούς που εκφράσθηκαν για τα θέματα των εργασιακών σχέσεων (μισθολογικό κόστος-επικουρικές συντάξεις) και της επανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος.

 

Θα ήθελα πρώτα να σας μεταφέρω τη θέση μου, όπως αυτή διαμορφώθηκε από την κυβερνητική εμπειρία και τη συνεργασία που είχα για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την υπογραφή της νέας Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Γ.Σ.Σ.Ε) το 2010.

 

Βασική κυβερνητική θέση από την αρχή της θητείας μου αποτέλεσε ο σεβασμός της αυτονομίας των κοινωνικών εταίρων και των αποτελεσμάτων του κοινωνικού διαλόγου, ως θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την κοινωνική ειρήνη, τα εργασιακά δικαιώματα και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Είναι γνωστό ότι η νέα ΓΣΣΕ περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, τον κατώτατο μισθό, τους 13ο και 14ο μισθούς όπως και τις τριετείς ωριμάνσεις, ως δυναμικά στοιχεία της συμφωνίας.

 

Γνωρίζω επίσης ότι στις επαφές με τους εκπροσώπους των θεσμικών μας εταίρων αυτά έχουν τεθεί προς αναπροσαρμογή ή και κατάργηση. Ο προβληματισμός τους διαφέρει από εκείνον των κοινωνικών εταίρων όπως και του δικού μας κόμματος αλλά και του αρμόδιου Υπουργείου και Υπουργού Εργασίας ως προς την σημασία του μισθολογικού κόστους για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας.

 

Είναι πεποίθησή μου ότι μεσοπρόθεσμα, πόσο μάλλον και μακροπρόθεσμα, οι διαρθρωτικές αλλαγές θα εγγυηθούν μια ανταγωνιστική και βιώσιμη οικονομία και πολύ λιγότερο το μισθολογικό κόστος. Η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, δηλαδή των διοικητικών εμποδίων και χρονοτριβής που πολλές φορές εξελίσσεται σε αδιαφάνεια και φαινόμενα διαφθοράς, οι υποδομές όπως του διαδικτύου και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, το άνοιγμα των επαγγελμάτων, είναι μία κατηγορία θεμάτων τα οποία ξεκινήσαμε να βελτιώνουμε αλλά απαιτούν ακόμα δραματική αλλαγή.

 

Μια άλλη κατηγορία αποτελεί η ανάγκη να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό, στην συνεχή εκπαίδευση, επανακατάρτιση και μετάβαση σε τεχνολογίες σύγχρονες και πράσινες ώστε να εγγυηθούμε προϊόντα ποιότητας, ελληνικά, εξαγώγιμα, που να βασίζονται στα δικά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Τέλος θέματα όπως της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών μπορούν να βοηθήσουν με μία προϋπόθεση: την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής. Και εδώ η πρόταση του Υπουργείου Εργασίας είναι θεωρώ εφικτή και ρεαλιστική. Να υπάρξουν κίνητρα της μείωσης των εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία με ρητές δεσμεύσεις από τους κοινωνικούς εταίρους και ιδιαίτερα οι επιχειρηματίες για πλήρη διαφάνεια στην λειτουργία των εταιριών τους. Η ένταξή τους σε ένα καθεστώς πλήρους ηλεκτρονικού ελέγχου και πληρωμών, δηλαδή από την Κάρτα Εργασίας μέχρι την πληρωμή των μισθών και εισφορών μέσω ηλεκτρονικού συστήματος συνδεδεμένου με το τραπεζικό σύστημα θα είναι προϋπόθεση για να ενταχθούν στο νέο καθεστώς μειωμένης ασφαλιστικής εισφοράς.

 

 

Στην δικιά μου πρόσφατη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμικών μας εταίρων αυτά ακριβώς ανέπτυξα. Απέναντι στην εμμονή τους για μισθολογικές και οριζόντιες προσαρμογές αντιπρότεινα να δεσμευτούμε, κράτος, κόμματα και κοινωνικοί εταίροι, σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων σε όλα τα ζητήματα (μη-μισθολογικά) που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και προστατεύουν – στο μέτρο του δυνατού – τον μισθό του εργαζομένου. Και αυτό το πρόγραμμα να έχει δεσμευτικό χρονικό όριο και επιμέρους στόχους. Εάν δεν καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα αυτό μέσα στους στόχους και το χρονικό περιθώριο – τότε και μόνο τότε να πάμε σε οριζόντιες περικοπές.

 

Ξέρω ότι και εσείς στις πρόσφατες επαφές σας στις Βρυξέλλες αναπτύξατε παρόμοια προβληματική για την αξία ή μη του μισθολογικού κόστους για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

 

Όπως προανέφερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε παρόμοιο προβληματισμό, ζήτησε από τους θεσμικούς μας εταίρους να σεβαστούν τις αξιολογήσεις αυτές προσθέτοντας ότι η εμβάθυνση της ύφεσης και η επιρροή αυτών των αλλαγών στα ασφαλιστικά ταμεία θα δυσκολέψουν ακόμα την δυνατότητά μας να πετύχουμε γρήγορα τους στόχους προσαρμογής μας.

 

Πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας η συλλογική προσπάθεια που αποτυπώνεται και μέσα από τις συλλογικές μας αποφάσεις. Η δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε με την παρατεταμένη ύφεση μπορεί, να αποτελέσει ένα ισχυρό πολιτικό και διαπραγματευτικό επιχείρημα στις συνομιλίες μας με τους εταίρους μας.

 

Κατανοώντας την δύσκολη διαπραγμάτευση είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην εξέταση όλων των εναλλακτικών και εφικτών προτάσεων που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, θα βοηθήσουν στην περιφερειακή ανάπτυξη και ιδιαίτερα στις πιο φτωχές περιοχές της χώρας ενώ θα αξιοποιήσουν τις ιδέες των κοινωνικών εταίρων για να καταστήσουν και την Ελλάδα, την ελληνική οικονομία, πραγματικά και μακροπρόθεσμα ανταγωνιστική και βιώσιμη.

 

Ως προς το επικουρικό ασφαλιστικό σύστημα αναγνωρίζω πλήρως το αδιέξοδο στο οποίο θα περιέλθουν τα επικουρικά ταμεία, εάν δεν προχωρήσουμε σε γενναία μέτρα ανασυγκρότησης και μεταρρύθμισης. Η ανάγκη για τη συγχώνευση των επί μέρους Ταμείων είναι επιτακτική, σύμφωνα και με τις σχετικές αναλογιστικές μελέτες, ενώ πρέπει να εξετασθούν με μεγάλη προσοχή οι όποιες λύσεις που να διασφαλίζουν από την μία πλευρά την βιωσιμότητα αυτών των ταμείων που απειλούνται με κατάρρευση ενώ από την άλλη να προστατευθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

 

Για το τελευταίο αυτό σοβαρό θέμα οφείλουμε, πιστεύω, να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στην περαιτέρω μείωση των κατώτατων επικουρικών συντάξεων, θέτοντας ένα ελάχιστο όριο, το οποίο δεν θα επηρρεασθεί από τη μείωση και αναζητώντας, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, τη μεταφορά της επιβάρυνσης στις μεγάλες επικουρικές συντάξεις .

 

Το δεύτερο μεγάλο θέμα που απασχολεί τους πολίτες και συναντά την εύλογη ευαισθησία της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ είναι η απόφαση για την επανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, στο πλαίσιο της συμφωνίας για το PSI. Η συνεχιζόμενη πιστωτική ασφυξία, η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά αλλά και η αδυναμία των ίδιων των τραπεζών να κινηθούν αποτελεσματικά στην αναδιοργάνωσή τους, πχ στην συγχώνευσή τους και ενδυνάμωσή τους στο νέο οικονομικό περιβάλλον, έχουν οδηγήσει σε απόγνωση ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις. Συμβάλλουν στην εμπεδωμένη από την κρίση δυσπιστία του ελληνικού λαού έναντι του τραπεζικού συστήματος και της πολιτικής που ακολουθούν οι διοικήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

 

Είναι πολιτικά προφανές και επαναδιατυπώθηκε από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως είχα την ευκαιρία και εγώ να το επισημάνω πρόσφατα με ομιλίες μου στη Βουλή, ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αντίληψη ότι «οι τράπεζες ιδιωτικοποιούν τα κέρδη και κοινωνικοποιούν τις ζημιές τους». Όταν με τη θετική ολοκλήρωση του PSI θα δοθούν στον τραπεζικό τομέα 40 περίπου δις ευρώ, (έχουν ήδη διατεθεί με την μορφή εγγυήσεων κοντά 140 δις ευρώ για αυτές), τα οποία θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος, είναι απολύτως λογικό να διασφαλίσουμε για τον ελληνικό λαό αντίστοιχα περιουσιακά δικαιώματα επί του τραπεζικού τομέα.

 

Ήδη, όπως γνωρίζετε, με το Ν. 4021/ 11 (άρθρο 50 παράγραφο 5) η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε αποφασίσει τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των πιστωτικών ιδρυμάτων με την έκδοση κοινών μετοχών με δικαίωμα ψήφου.

 

Ακόμα και οι προτάσεις που ακούστηκαν ότι δεν θα έχει λόγο το δημόσιο στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών παρότι θα έχει επενδύσει σημαντικότατα ποσά από τους φόρους του ελληνικού λαού, βρήκαν ισχυρή αντίθεση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που δεν προτίθεται να συναινέσει σε παρόμοια περίπτωση. ’ρα στη θέση αυτή παραμένουμε σταθερά και σήμερα, όχι βέβαια γιατί επιδιώκουμε ως αυτοσκοπό την κρατικοποίηση του τραπεζικού τομέα. Στόχος μας είναι η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, των συμφερόντων του ελληνικού λαού, και η ορθολογική μετάβαση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στον πλέον αποτελεσματικό, διάφανο, αναπτυξιακό και σύγχρονο τρόπο διοίκησης. Είμαι δε βέβαιος ότι η θέση μας αυτή συναντά και την δική σας υποστήριξη, στο πλαίσιο της σκληρής διαπραγματευτικής προσπάθειας που καταβάλλετε.

 

Επαναλαμβανόμενο ζήτημα που θέτουν πολλοί βουλευτές εκφράζοντας τις αγωνίες των Ελλήνων πολιτών είναι το ζήτημα της ευνομίας. Παρότι έχουμε κάνει πολλά, πρωτόγνωρα για την σύγχρονη ελληνική ιστορία, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και της αδιαφάνειας, περιμένει ο πολίτης και συμβολικές και ουσιαστικές ακόμα κινήσεις.

 

Σταχυολογώ μερικές, όπως της ηλεκτρονικής, διαδικτυακής δημοσίευσης του Πόθεν Έσχες των Δικαστικών Λειτουργών και των δημοσιογράφων, την προώθηση της Συμφωνίας μας με την Ελβετία για να εντοπίσουμε την φοροδιαφυγή και επαναπατρίσουμε σημαντικά ποσά για τα δημόσια ταμεία, καθώς και την δημοσίευση των κινήσεων λογαριασμών προς το εξωτερικό όταν είναι υψηλότερα από ένα συγκεκριμένο όριο. Τα παραπάνω ανταποκρίνονται στο αίσθημα δικαίου, πέραν και του δημοσιονομικού αποτελέσματος, και ξέρω ότι αυτό θέλετε και υπηρετείτε.

 

Τέλος επαναλαμβάνω την στήριξη στο πρόσωπό σας του συνόλου της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας. Η γενική πεποίθηση είναι ότι η ζωή αυτής της Κυβέρνησης πρέπει να επεκταθεί, ακόμα και μέχρι την λήξη της τετραετίας, δηλαδή το 2013, διότι αυτό εξασφαλίζει πολιτική ηρεμία και σταθερότητα και εγγυάται ότι τα όσα αποφασίσουμε και ψηφίσουμε θα γίνουν και πράξη. Αποτελεί και μια εγγύηση προς τους εταίρους μας που πρόκειται να επενδύσουν ποσά ιστορικού ύψους στο μέλλον της Ελλάδας. Οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η προσφυγή στις κάλπες σε σύντομο χρονικό διάστημα προκαλεί δυσκολίες και στην ψήφιση και στην εφαρμογή των αποφάσεών μας.

 

Χρειάζεται τις κρίσιμες στιγμές αυτές να ξεπεράσουμε τον δύσκολο αυτό πολιτικό και οικονομικό κάβο δίνοντας σιγουριά, αυτοπεποίθηση στον ελληνικό λαό, και εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία από τον ίδιο τον πολίτη. Δίνοντας προοπτική και εγγύηση σε τόσους που θέλουν και περιμένουν να επενδύσουν στην ανάπτυξη και στο μέλλον της πατρίδας μας δημιουργώντας θέσεις εργασίας και νέα ευημερία.

ΚΥΡΙΑΚΗ 5/2/2012

21.40

Ακολουθεί το προηγούμενο ρεπορτάζ της «ΙΣΚΡΑ»

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΟΥ «ΦΟΝΙΑ»!

ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ  «ΜΟΥΛΩΧΤΑ» ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ «PSI – 2ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ – 2η ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ»!

ΤΡΙΒΕΣ, ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΡΟΝ – ΑΡΟΝ «ΚΛΕΙΣΙΜΟ»

ΠΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗ Η ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΑ ΕΕ – ΔΝΤ!

«Όλα θα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι το βράδυ της Κυριακής» είπε σε δραματικούς τόνους ο Ευ. Βενιζέλος, ενώ μας πληροφόρησε ότι οι συμφωνίες για το πακέτο «PSI – 2ο Μνημόνιο – 2η Δανειακή Σύμβαση» έχουν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό. «Αγκάθια» – υποτίθεται – για την ολοκλήρωση της συμφωνίας παραμένουν ορισμένα καίρια εργασιακά, μισθολογικά και κοινωνικά θέματα!

 

 

Είναι προφανές ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα άνευ προηγουμένου πραξικόπημα, όπου στα κρυφά,ερήμην του λαού, ερήμην και της Βουλής, επιχειρείται να έρθει ο τόπος μπροστά σε τετελεσμένα, που θα καταδικάσουν το παρόν και το μέλλον της χώρας για δεκαετίες. 

ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ!

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα δείχνει να επιμένει σε κάποιες σκληρές απαιτήσεις, που ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ κάνουν τους «δύσκολους» για να τις υιοθετήσουν:

  • Μείωση κατώτατου μισθού στα 600 ευρώ
  • Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού
  • 15.000 απολύσεις στο δημόσιο
  • Μείωση 35% επικουρικών συντάξεων
  • Μείωση 30% στο εφάπαξ
  • Εξοντωτικές περικοπές μισθών σε ΔΕΚΟ και Ειδικά Μισθολόγια
  • Μείωση 10% των ασφαλιστικών εισφορών
  • Άμεσα μέτρα 4,4 δις για την κάλυψη των ελλειμμάτων και των προϋπολογισμών 2011 και 2012.

ΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΓΙΟΥΝΚΕΡ

Στο μεταξύ, ο συνήθως «διαλλακτικός» πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, έφτασε κι αυτός στο σημείο να εκβιάζει την Αθήνα, λέγοντας ότι «αν διαπιστώσουμε ότι όλα παίρνουν τον κατήφορο στην Ελλάδα, τότε δεν θα υπάρξει πρόγραμμα χρηματοδότησης, με συνέπεια τη χρεοκοπία το Μάρτιο».

Τόσο η «ανεξέλεγκτη» χρεοκοπία, όσο και η έξοδος από το ευρώ έχουν καταστεί τα μεγάλαεκβιαστικά τρομοκρατικά μέσα του εγχώριου και ξένου κατεστημένου, με σκοπό να φοβίσουν τον ελληνικό λαό, για να ανεχθεί το νέο δηλητηριώδες πακέτο, που, στα «μουλωχτά», του ετοιμάζουν.

Στο μεταξύ, στις 15.00 την Κυριακή (5/2), είναι προγραμματισμένη, μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, η Σύσκεψη των αρχηγών των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης υπό τον Λ. Παπαδήμο, που θα γίνει με τη συμμετοχή και του Ευ. Βενιζέλου.

Πριν τη Σύσκεψη, θα έχουν προκληθεί νέες συναντήσεις με την τρόικα, προκειμένου να γίνουν νέα βήματα προς μια τελική Συμφωνία.

Αργότερα, πληροφορηθήκαμε ότι, λόγω έκτακτης συνάντησης του Λ. Παπαδήμου με την τρόικα, η οποία συνεχιζόταν μέχρι αργά το απομεσήμερο, μετατέθηκε χρονικά η συνάντηση των αρχηγών.

«ΠΤΩΧΕΥΣΗ» ΜΕ ΒΟΥΛΑ ΕΕ – ΔΝΤ

Κατά τις συναντήσεις με την τρόικα, αλλά και τον Τσάρλς Νταλάρα του IIF, μοιάζει να έχουν κλείσει τα θέματα, που αφορούν τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το Αγγλικό δίκαιο των ομολόγων που θα ανταλλαγούν και τη νομοθετική ρύθμιση για τη «ρήτρα συλλογικής αναφοράς», η οποία θα καταστήσει υποχρεωτικό το «κούρεμα» όλων των ομολόγων, ακόμα και φυσικών προσώπων πάνω από ένα όριο, ενώ συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες αν στο κούρεμα θα συμπεριληφθούν και τα ομόλογα της ΕΚΤ.

Φυσικά, η ενεργοποίηση ρητρών υποχρεωτικότητας στην ανταλλαγή ομολόγων θα σηματοδοτήσει «πιστωτικό γεγονός» – με δύο λόγια, πτώχευση, με τη βούλα ΕΕ και ΔΝΤ.

Κατά τα άλλα, οι κύριοι αυτοί φοβίζουν τον ελληνικό λαό με την πτώχευση, που μπορεί να προκύψει με πρωτοβουλία του ίδιου, ως διακοπή αποπληρωμής ενός άδικου και μη βιώσιμου χρέους.

Όσον αφορά το 2ο (ακόμα πιο κατεδαφιστικό) Μνημόνιο, παραμένουν μέχρι στιγμής ανοιχτά, όπως αναφέραμε και μάλλον θα παραμείνουν και μέχρι τη Σύσκεψη των αρχηγών, σειρά από θέματα για την ολοκλήρωση του.

ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΤΑΛΗΞΗ;

Το ερώτημα που αιωρείται είναι: θα καταλήξει – και σε ποιο βαθμό – η σημερινή Σύσκεψη των αρχηγών σεΣυμφωνία; Αυτή η Συμφωνία θα είναι ολική και αν όχι, σε ποιο βαθμό θα παραμένουν «αγκάθια» διαφωνιών, ανάμεσα σε τρόικα και κυβέρνηση και ιδιαίτερα, ανάμεσα στα τρία κόμματα;

Οι απαντήσεις δεν είναι καθόλου εύκολες ούτε δεδομένες, πολύ περισσότερο που και τα τρία κόμματα του αστικού κατεστημένου σπαράσσονται, σε διαφορετικό βαθμό το καθένα, από πολυποίκιλες εσωτερικές αντιθέσεις, ενώ αντιμετωπίζουν ιδιόμορφες αναταραχές μέσα στους βουλευτές τους, οι οποίες δεν είναι τόσο εύκολο να αντιμετωπιστούν με την απειλή της «κομματικής πειθαρχίας».

Αυτό, όμως, που κυρίως τρέμουν οι τρεις συνέταιροι της αστικής καμαρίλας ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ, προκειμένου να καταλήξουν σε ένα σκληρό πακέτο με την τρόικα, είναι η λαϊκή οργή και οι εκλογές που έρχονται!

ΘΡΙΛΕΡ ΕΜΠΛΟΚΩΝ ΚΑΙ ΡΗΞΕΩΝ;

Πολιτικοί παρατηρητές υπογράμμιζαν στην Iskra ότι δεν αποκλείεται, κατά τις σημερινές διαδικασίες της Σύσκεψης των τριών υπό τον Λ. Παπαδήμο, να προκύψουν εμπλοκές, ακόμα και ρήξεις, θεατρικές και μη!

Οι ίδιοι πολιτικοί παρατηρητές τόνιζαν στην Iskra ότι τέτοιου είδους πολιτικές αθλιότητες, «σκληρές» συμφωνίες και εξολοθρευτικά πακέτα, όπως αυτού του «PSI – 2ο Μνημόνιο – 2η Δανειακή Σύμβαση», μόνο μέσα από «δραματικούς» εκβιασμούς, θρίλερ «ρήξεων», τρομοκρατικά διλήμματα και «θεατρικές» συγκρούσεις, έχουν πιθανότητα να συνομολογηθούν και να «περάσουν».

Αυτά, μάλλον, θα ζήσουμε τις επόμενες ώρες, ίσως και μέρες!

Αυτή την ώρα, με πρωτοβουλία των δυνάμεων της Αριστεράς, χρειάζεται μια μεγάλη ενωτική λαϊκή αγωνιστική παρέμβαση – η μόνη που μπορεί να αλλάξει θετικά τη φορά των εξελίξεων.
Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

11:45

upd Δευτερα 06/02

Πηγή: iskra.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: