ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΕΞΟΝΤΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ!

ΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ 2006 ΚΑΤΡΑΚΥΛΑΕΙ ΤΟ ΑΕΠ!ΥΠ.ΟΙΚ: ΞΑΝΑ «ΚΟΥΡΕΛΟΧΑΡΤΟ» Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ!

«Εκτός τροχιάς» ξέφυγε για άλλη μια φορά ο προϋπολογισμός του 2012! Το υπουργείο Οικονομικών, κάτω από το βάρος τωναλλεπάλληλων περικοπών και μέτρων λιτότητας και της διαρκούς ύφεσης, αναγκάζεται να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό, αποδεικνύοντας πόσο εκτός πραγματικότητας ήταν από την αρχή!

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα από του 2006 (!), λόγω της τρομακτικής ύφεσης που γνωρίζει η ελληνική οικονομία και εξαιτίας των πολιτικών των μνημονιακών κυβερνήσεων μέχρι τώρα – και χωρίς να υπολογίζονται τα πρόσθετα «αιματηρά» μέτρα που απαιτεί ητρόικα«πετσόκομμα» του εισοδήματος των εργαζόμενων, αύξηση της φορολογίας (έμμεσης και άμεσης), χαράτσια, PSI, νέα δανειακή σύμβαση κ.α. Επιπλέον, από ότι δείχνουν τα στοιχεία, το υπουργείο Οικονομικών έσφαλε και στον υπολογισμό του ΑΕΠ του 2011, καθώς αυτό προσδιορίστηκε σε 215 δις ευρώ αντί για 217,8 δις ευρώ, που ήταν η αρχική εκτίμηση. Δεδομένου, μάλιστα, ότι η εκτιμώμενη ύφεση για το 2012 θα εκτροχιαστεί πέραν του 6%(αντί για 5,5% που διακήρυττε το υπουργείο Οικονομικών), το ΑΕΠ για το 2012 θα γκρεμιστεί στα 208 δις ευρώ (αντί για την αρχική εκτίμηση των 212,5 δις ευρώ) – χαμηλότερα ακόμα και από τα 208,9 δις του 2006, δηλαδή προ κρίσης και μνημονίου!!!

Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο και ολοφάνερο αποτέλεσμα του συντριπτικού πλήγματος που έχει επιφέρει στην ελληνική οικονομία και κοινωνία το μνημόνιο (και τα συνυπεύθυνα αστικά κόμματα). Η Ελλάδα έχει δεθεί για τα καλά στο άρμα της υποανάπτυξης και η πραγματικότητα μοιάζει να διαψεύδει συνεχώς τις«εκτός τόπου και χρόνου» προβλέψεις και μεγαλοστομίες των μνημονιακών κυβερνητικών στελεχών. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει η εξαιρετικά ισχυρή πιθανότητα και τα στοιχεία αυτά να έχουν υπολογιστεί λάθος και να μην αντιστοιχούν στα πραγματικά μεγέθη της ύφεσης και του ΑΕΠ!

Πηγή πίνακα: naftemporiki.gr


ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ Η ΕΜΜΟΝΗ ΣΤΟ ΧΑΜΗΛΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΦΕΣΗΣ!

Καθοριστικό ρόλο στον νέο εκτροχιασμό του ΑΕΠ παίζει προφανώς και η υστερική εμμονή της τρόικαςστη συγκράτηση του ελλείμματος, εν μέσω κρίσης, σε χαμηλά επίπεδα, το οποίο η κυβέρνηση υλοποιεί αποκλειστικά σε διαρκή αντεργατικά μέτρα και περιορισμό των δημόσιων δαπανών.

Ωστόσο, η δημοσιονομική πειθάρχηση της Ελλάδας, σύμφωνα με τις προσταγές των δανειστών, αποδεικνύεται καταστροφική και στα επίσημα στοιχεία: με δεδομένο το χαμηλότερο ΑΕΠ, το οποίο προκύπτει από τα χαμηλότερα εισοδήματα (και εκ των πραγμάτων, μειωμένη φορολογητέα ύλη), το έλλειμμα, όσο παραμένει φιξαρισμένο, παρουσιάζεται αυξημένο σε ποσοστό!

Θυμίζεται ότι οι εφαρμοζόμενες πολιτικές λιτότητας – συγκράτησης του ελλείμματος αποδείχθηκαν εντελώς άστοχες, αφού το έλλειμμα του προηγούμενου έτους (2011) είχε εκτοξευθεί – εντελώς εκτός εκτιμήσεων – στο 9%! Μολαταύτα, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συνεχίσει το «ίδιο βιολί» (στον τόνο που τις υπαγορεύουν οι δανειστές), πάντα με το πρόσχημα της διάσωσης της ελληνικής οικονομίας!

ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟ PSI

Τον προϋπολογισμό του 2012 θα επηρεάσει και η διαδικασία του PSI, αφού, όχι μόνο θα προσδιορίσει το μέγεθος των τόκων που θα κληθεί να πληρώσει η Ελλάδα, αλλά θα φορτώσει και τη χώρα με την νέα, αποικιοκρατικού τύπου, δανειακή σύμβαση.

Η συγκυβέρνηση υπολογίζει μείωση τόκων σε 5 δις ευρώ ετησίως, όπως θα διαμορφωθούν από τα νέαμειωμένα επιτόκια και τους τόκους που θα προβλέπει η σύναψη του νέου δανείου.

Ωστόσο, η μείωση αυτή θα είναι επί της ουσίας πλασματική, αφού, όσο δε συνοδεύεται με πολιτικές ανάπτυξης, οι οποίες, εκτός των άλλων, δε θα συμπεριλαμβάνουν την εμμονή στη συγκράτηση του ελλείμματος (για το 2012 υπολογίζεται στο εξωπραγματικά χαμηλό 6,7%!!!), τόσο θα βαθαίνει η ύφεση, θα μειώνονται σε απάνθρωπα επίπεδα τα εισοδήματα των εργαζομένων και του λαού, ενώ η «ψύχωση» με το έλλειμμα θα παραμένει αδιασάλευτη και καταδικαστική!

Με άλλα λόγια, τα χρήματα που θα πάρει η Ελλάδα με τη νέα δανειακή σύμβαση θα έχουν προκύψει από ένα αστείο «κούρεμα» του χρέους και ένα νέο μνημόνιο λεηλασίας και δε θα μπορέσουν να ανορθώσουν ούτε άμεσα την καταρρέουσα ελληνική οικονομία και το ΑΕΠ!

Τα οριστικά στοιχεία για το κλείσιμο του 2011 θα εξαχθούν στις αρχές Μαρτίου, αφού μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου υπάρχει παράταση του οικονομικού έτους, για την είσπραξη της β’ δόσης του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ. Στις 20 Ιανουαρίου το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2011, μετρήθηκε ξανά αυξημένο: 21.726 εκατ. ευρώ ή στο 10% του ΑΕΠ (με τη διευκρίνιση ότι πρόκειται για το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού και όχι για το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης).

Πηγή:iskra.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: