ΔΕΗ: ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ ΒΟΡΡΑ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΘΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ Άρθρο του Ν.Καιμάκη

Άρθρο του Ν.Καιμάκη                                                                                  3/2/2012

Οι ειδήσεις για το μέλλον της ΔΕΗ αντλήθηκαν, αυτή τη φορά, από το αστυνομικό δελτίο και όχι από το Ελληνικό κοινοβούλιο όπως κάθε φορά, δώδεκα χρόνια τώρα, πασχίζει με διάφορες συνθέσεις, συσχετισμούς και μεθοδεύσεις να απελευθερώσει, επί ματαίω, την ηλεκτρική ενέργεια. Η οποία ενέργεια, όχι μόνο αντιστέκεται και δεν απελευθερώνεται, αλλά προκαλεί και πονοκεφάλους στους θιασώτες της απελευθέρωσης των αγορών, που επιμένουν να την παραδώσουν πάση θυσία  βορρά στους περιβόητους «ιδιώτες επιχειρηματίες» έστω και αν αυτή επιδίδονται, σύμφωνα με την εισαγγελέα κα  Π. Παπανδρέου, σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Αυτή είναι δυστυχώς η τραγική κατάληξη του μεγάλου φιάσκου της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, την οποία πολύ την προέβλεψαν αλλά η φωνή τους ήταν «φωνή βοόντος εν τη ερημω». Είναι βέβαιο ότι, θύμα του αδιεξόδου που προκλήθηκε από τις εγκληματικές  ενέργειες των ιδιωτικών εταιρειών-ραντιέριδων ηλεκτρικού ρεύματος, την Hellas Power και  Energa, που φέσωσαν τον ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ 190 εκατομμύρια €, θα είναι ο έλληνας φορολογούμενος που τελικά θα πληρώσει το μάρμαρο, με νέα αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος. Προς ώρας, η σοβαρή αυτή υπόθεση εξελίσσεται, σε συνθήκες οικονομικής κατάρρευσης της χώρας, σε κωμικοτραγικό γεγονός.

Μετά την απάτη των δύο παρόχων ιδιωτών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος, διακόσιες χιλιάδες και πλέον  καταναλωτές που κατέβαλαν το λογαριασμούς κατανάλωσης ρεύματος και το χαράτσι της εφορίας από πάνω, στους απατεώνες ιδιώτες προμηθευτές, επιστρέφουν στη ΔΕΗ για να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη ηλεκτροδότησή τους, χωρίς κανείς να γνωρίζει τι θα γίνει με τα χρήματα που κατέβαλαν.

Ο ΔΕΣΜΗΕ, παραγωγός ενέργειας, αδυνατεί να αποπληρώσει τους υπόλοιπους παρόχους-ραντιέρηδες που δραστηριοποιούνται στη λιανική διάθεση ρεύματος, η ΔΕΗ φεσώθηκε για τις διευκολύνσεις δικτύων που παρείχε στους δύο, εβδομήντα εκατομύρια €. Η ΔΕΠΑ αναζητεί τις εισπράξεις της από τον ΔΕΣΜΗΕ για προμήθεια Φυσικού Αερίου.  Οι προμηθευτές Φυσικού Αερίου(Φ.Α) από τη Ρωσία και την Αλγερία διεκδικούν από το ΔΕΣΜΗΕ τις εισπράξεις τους για την προμήθεια ΦΑ. Ο ΔΕΣΜΗΕ αναζητεί τις εισπράξεις του από τις πωλήσεις ρεύματος  των υπόλοιπων  παρόχων προμηθευτών ρεύματος ενώ παράλληλα έχει φεσώσει τη ΔΕΗ με εκατοντάδες εκατομμύρια €.

Η αστυνομία δίωξης για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και ο ΣΔΟΕ, ψάχνουν στην Ελβετία τους τραπεζικούς λογαριασμούς των προμηθευτών- απατεώνων Hellas Power και Energa  κατά τον εισαγγελέα της αρχής νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα Π.Νικολούδη, που ειδοποίησε την ΡΑΕ τον ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ για να κινήσουν διαδικασίες αποπομπής τους από το σύστημα ενέργειας.

Αξίζει να επισημανθούν ορισμένα χαρακτηριστικά γεγονότα που συνδέονται με την τραγελαφική αυτή κατάσταση και την απάτη τελικώς σε βάρος του Δημοσίου και της Εθνικής οικονομίας που διευκολύνθηκε από τη λάμψη toy νεοφιλελεύθερου του εγχειρήματος της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που περνάει η χώρα.

Η είδηση για το σημαντικό αυτό γεγονός πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων. Πολλά επικοινωνιακά παπαγαλάκια μέσα και έξω από τους υψηλής περιωπής επιχειρηματίες των δύο εταιρειών, κατακεραυνώνουν τις  κυβερνήσεις από το 1999  που δεν προχώρησαν στην πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και ανέχθηκαν στρεβλώσεις της αγοράς με γνώμονα την προστασία της ΔΕΗ και του πελατειακού συστήματος που συντηρούσε αυτή ως μονοπώλιο, λες και η ηλεκτρική ενέργεια είναι εμπορικό προϊόν της δεκάρας, π.χ πατάτες.     Ακόμη ότι, θεσμοθέτησαν ένα μοντέλο απελευθέρωσης που σήμερα απειλεί, άκουσον άκουσον, να κατασπαράξει το σύνολο των παικτών της ενέργειας λες και η ηλεκτρική ενέργεια είναι αγώνας ραγκμπί.

Οι δημόσιοι φορείς ΡΑΕ, ΔΕΣΜΗΕ και ΔΕΗ βρέθηκαν μετά τα συνταρακτικά γεγονότα και υπόλογοι απέναντι σε ένα Ρωσοαραβικό Fund με την επωνυμία World Wide Energy που ισχυρίζεται ότι απορρόφησε τις δύο ένοχες εταιρίες και διεκδικεί από τη ΔΕΗ, το ΔΕΣΜΗΕ και τη ΡΑΕ να επαναφέρουν μια «νέα» υπό την ιδιοκτησία του εταιρεία στο σύστημα προμηθειών ρεύματος, ενώ δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν στις απαραίτητες νομικές ενέργειες για να αποτρέψουν τελικά το ενδεχόμενο να τεθούν οριστικά εκτός αγοράς ενέργειας! ! ενώ αφήνουν και υπαινιγμούς ότι η ΔΕΗ και ο ΔΕΣΜΗΕ τους χρωστάνε. Δηλαδή «εκεί μας χρεωστάγανε μας πήρανε και το βόδι».

Ο ΔΕΣΜΗΕ η ΔΕΗ και Η ΡΑΕ εξέδωσαν ολιγόλογες ανακοινώσεις και δεν αναφέρουν τίποτα για το «φόνο» η τις απαιτήσεις του Ρωσοαραβικού Fund. Κυρίως όμως για την επιπολαιότητα και το δογματισμό που τους διέκρινε τόσα χρόνια αυτούς και τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που τις ελέγχουν, γύρω το μεγάλο αυτό θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας που η Ε.Ε. με ιδιαίτερη σοβαρότητα το  προσέγγισε και κυρίως ποτέ δεν απέκλεισε τις δημόσιες επιχειρήσεις από το  πλαίσιο της ελεγχόμενης απελευθέρωσης που σταδιακά προωθούσε και προωθεί ακόμα  με πολύ προσοχή, σε αντίθεση με τους ακραιφνείς νεοφιλελευθέρους πολιτικούς της χώρας μας που ονειρεύονται νυχθημερόν τη διάλυση της πιο υγιούς και της πιο παραγωγικής επιχείρησης της Ελλάδας που είναι η ΔΕΗ, στο όνομα ενός ανόητου ιδεολογήματος. Κανείς στην Ευρώπη για παράδειγμα δεν τόλμησε να διαλύσει την EDF την αντίστοιχη ΔΕΗ της  Γαλλίας που είναι ιδιοκτήτης 54 πυρηνικών σταθμών, ώστε να γελάσει και το παρδαλό κατσίκι.

Η κυβέρνηση από την άλλη μεριά κάλεσε σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ υπό τον Παπακωνσταντίνου για να δει πως θα αντιμετωπίσει δήθεν την κατάσταση που προέκυψε με την απάτη των δύο ραντιέριδων της ενέργειας. Με την ευκαιρία δε του ευτυχούς γεγονότος της απάτης, βγήκαν στο προσκήνιο ξανά τα σχέδια διαμελισμού της ΔΕΗ σε μικρές ιδιωτικές ΔΕΗ, ως διέξοδος από τα αδιέξοδά της πρώτης Δημόσιας καθετοποιημένης και παραγωγικής επιχείρησης που παρά τα χτυπήματα που δέχεται συνεχίζει, αυτή ξέρει και οι εργαζόμενοί της πως για να αποφύγει το Black-Out, παρέχουν απρόσκοπτα ηλεκτρικό ρεύμα στον ελληνικό λαό, όταν όλοι, ανεξαιρέτως όλοι, έχουν επιπέσει επάνω της να την διαλύσουν.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: