ΤΡΟΪΚΑ – ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΕΒΑΛΑΝ ΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΤΑ 25%!

 Η ΤΡΟΪΚΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ 13ου – 14ου ΜΙΣΘΟΥ!

ΜΕΤΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ, ΤΟΥ «ΤΡΑΒΑΤΕ ΜΕ ΚΑΙ ΑΣ ΚΛΑΙΩ», Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΨΑΧΝΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΗ ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ!

Στην τελική ευθεία έχει μπει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το μεγαλύτερο «πακέτο» αντεργατικών μέτρων που έχει γνωρίσει ποτέ η χώρα!

Το πακέτο αυτό θα περιλαμβάνει σειρά μέτρων τα οποία στόχο θα έχουν να ρίξουν το ονομαστικό εισόδημα (αν συνυπολογίζουμε και τον πληθωρισμό η μείωση στο πραγματικό εισόδημα είναι πολύ μεγαλύτερη),  των εργαζομένων τουλάχιστον κατά 25%, κατά τους επόμενους μήνες.

Κάποια από αυτά τα μέτρα, όπως το κούρεμα του κατώτατου μισθού ή η κατάργηση του 13ου – 14ου μισθού, έχουν πλασαριστεί ως σκληρές απαιτήσεις της τρόικας, απέναντι στις οποίες υπάρχει, δήθεν,«κόκκινη γραμμή» από τη συγκυβέρνηση.

Φουντώνουν τα σενάρια για τις μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, εν όψει της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Στα χέρια του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και των αρχηγών των τριών κομμάτων οι τελικές αποφάσεις μετά τη χθεσινή επαναβεβαίωση της «μισής συμφωνίας» των κοινωνικών εταίρων που δεν «καλύπτει» τις απαιτήσεις της τρόικας. Την εκτίμηση ότι θα γίνει νομοθετική παρέμβαση έκαναν χθες ευθέως ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος και εμμέσως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής.

Το είδος και το εύρος της νομοθετικής παρέμβασης στους μισθούς αποφασίζουν ο Λ. Παπαδήμος και οι αρχηγοί των 3 κομμάτων της κυβέρνησης μετά την αδυναμία των κοινωνικών εταίρων να συμφωνήσουν ακόμη και στο «πάγωμα» κάθε μισθολογικής αύξησης, από οποιαδήποτε αιτία που προέβαλε -και εξακολουθεί να προβάλλει- ως ένα μέτρο το οποίο θα μπορούσε να τύχει μιας ευρύτερης αποδοχής.

«Καλύπτοντας», ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση μερικώς μόνο τις απαιτήσεις της τρόικας που, όπως είναι γνωστό, ζητά μείωση του κατώτατου μισθού, περιορισμό του 13ου και του 14ου, κατάργηση των αυτόματων αυξήσεων λόγω των «ωριμάσεων», των εργασιακών και μισθολογικών προνομίων σε υπό αποκρατικοποίηση ΔΕΚΟ και τράπεζες και παρεμβάσεις στο καθεστώς των συμβάσεων κ.ά. Η τρόικα εμμένει και στις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, το δεύτερο «ανοικτό» (λόγω διαφωνιών Ν.Δ. και ΛΑ.Ο.Σ) θέμα στο τραπέζι…

Η πράξη
Η εξέλιξη αυτή φέρνει πιο κοντά την εφαρμογή του Plan B, δηλ. της παρέμβασης με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως πρώτη έχει γράψει η «Η». Την εκτίμηση ότι θα γίνει νομοθετική παρέμβαση έκαναν χθες ευθέως ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος και εμμέσως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής και, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται, πέραν του «παγώματος», εναλλακτικά σενάρια λαμβάνοντας υπόψη δύο παράγοντες:

1. Το πλαίσιο και τα περιθώρια που αφήνουν το Σύνταγμα (άρθρα 22 και 23) και οι διεθνείς συμβάσεις εργασίας για παρέμβαση στον κατώτατο μισθό, στον 13ο και τον 14ο και στις ωριμάσεις (αποτελούν όρους συλλογικών συμβάσεων εργασίας). Ως «εναλλακτικά» μέτρα συζητούνται το «σπάσιμο» του κατώτατου μισθού (στα 601 ευρώ μεικτά) που ήδη ισχύει για τους νέους έως 25 ετών και σε περιοχές υψηλής ανεργίας ή ειδικού ενδιαφέροντος (στις ειδικές οικονομικές ζώνες) και η επιβολή πλαφόν για 13ο και 14ο μισθό.

2. Το προσωρινό χαρακτήρα των μέτρων λόγω των έκτακτων αναγκών και του διακυβεύματος (ανατροπή σε συνάρτηση με το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση). Εάν οι αρχηγοί δεν καταλήξουν σε μία κοινή απόφαση που θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις της τρόικας διαγράφεται ο κίνδυνος εμπλοκής.

Ολοκληρώθηκε, μετά από περίπου 4 ώρες, η συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, και του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη, με τους επικεφαλής της τρόικας η οποία ξεκίνησε περί τις 8:00 η ώρα το βράδυ της Πέμπτης.

Στη συνάντηση τέθηκαν οι απαιτήσεις των δανειστών για ριζικές ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς (κατώτατος και 13ος- 14ος μισθός, επικουρικές συντάξεις, κλαδικές συμβάσεις, κ.λπ.), από τις οποίες θα προέλθει περαιτέρω μείωση του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων κατά 25%.Για τα αποτελέσματα των συζητήσεων θα ενημερωθούν ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων που μετέχουν στην
κυβέρνηση, οι οποίοι και θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις.

Στον ιδιωτικό τομέα, η τρόικα, με επικεφαλής τον Πολ Τόμσεν, εμφανίζεται ανυποχώρητη στη μείωση του κατώτατου μισθού και σε περικοπή του 13ου και 14ου μισθού.

Πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονται επίσημα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αναφέρουν ότι η τρόικα ζητεί μειώσεις στους μισθούς 25%, που θα προέλθουν από τη μείωση των δώρων και επιδομάτων (13ου και 14ου μισθού) και από παρεμβάσεις σε μισθολογικά κλιμάκια και χρονοεπιδόματα.

Για το μισθολογικό κόστος στον ιδιωτικό τομέα, η τρόικα εμφανίζεται ανυποχώρητη στη μείωση του κατώτατου μισθού, σε περικοπή 13ου και 14ου μισθού, σε «πάγωμα» κλιμακίων και μισθολογικών ωριμάνσεων, σε ανατροπή των κανονισμών εργασίας σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.

Επίσης, στην περαιτέρω υποβάθμιση των συλλογικών συμβάσεων και συγκεκριμένα μετά την άρση της επέκτασης να καταργηθεί και η μετενέργεια (η ισχύς για ένα εξάμηνο των συμβάσεων μετά τη λήξη τους).

Στο πακέτο των σκληρών μέτρων, που ζητεί η τρόικα από την κυβέρνηση, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, σε μια σειρά θεμάτων από τις μειωμένες ώρες απασχόλησης, τις χαμηλότερες αποζημιώσεις, την ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, νέες αλλαγές στην Διαιτησία (ΟΜΕΔ).

Από: iskra.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: