Στην τελική φάση οι συζητήσεις για τις συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ

* 18 και 19 Φεβρουαρίου η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή

 

Την περασμένη Πέμπτη εκατοντάδες πολίτες της Νέας Ιωνίας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ και γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Λυκείου της περιοχής. Ήταν μια εικόνα που επαναλαμβάνεται το τελευταίο διάστημα σε όλες τις δημόσιες εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ: από το Μαρούσι, τον Μίλωνα στη Νέα Σμύρνη, το Περιστέρι έως τις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης. Κόσμος της αριστεράς κάθε ηλικίας, αλλά και πολίτες που μέχρι πρότινος ανήκαν σε άλλους πολιτικούς χώρους, προσέρχονται για να ακούσουν το λόγο του ΣΥΡΙΖΑ και τις εναλλακτικές του προτάσεις.
Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι συζητήσεις εντός του συμμαχικού σχήματος για το πολιτικό πλαίσιο, τις συμμαχίες και τα αποτελέσματα της πρότασής του για το νέο συνασπισμό εξουσίας. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν ότι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες. Στις 18-19 Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή και εκεί αναμένεται να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις. Αύριο Δευτέρα θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματεία του σχήματος για να προετοιμάσει τη σύνοδο της Σ.Π.Ε.
Στις 2, 3 και 4 Μαρτίου προγραμματίζεται πανελλαδική εξόρμηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα πραγματοποιηθούν πάνω από εκατό εκδηλώσεις ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα. Εντός των ημερών, επίσης, θα κυκλοφορήσει φυλλάδιο με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και αφίσα.

Οι συνεργασίες

Οι συνεργασίες παραμένουν ένα από τα επίδικα ζητήματα, καθώς στις μέχρι τώρα συζητήσεις έχουν διαπιστωθεί διαφορές. Άλλωστε υπάρχουν ακόμα “εκκρεμότητες” ή διεργασίες, που εν δυνάμει μπορούν να ανατρέψουν το σκηνικό ή και τις βεβαιότητες. Αν για παράδειγμα οι εκλογές καθυστερήσουν, πόσο βέβαιο είναι ότι η ηγεσία του ΚΚΕ θα αντέξει να γυρνά την πλάτη της στο αίτημα -και ενός δικού της κόσμου- για συμπόρευση και ενότητα των δυνάμεων της αριστεράς; Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι όσο η κοινωνία κινείται, τόσο οι ευρύτερες δυνάμεις της αριστεράς θα υποχρεώνονται να απαντούν στις προσκλήσεις διαλόγου και κοινής δράσης.
Ίσως γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ στο δημόσιο λόγο του τονίζει ότι θα συνεχίσει να προσκαλεί τις άλλες δυνάμεις ακόμα και μετά τις εκλογές. Να σημειώσουμε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε για άλλη μια φορά στη σύσκεψη που κάλεσε το Μέτωπο Α-Α με συμμετοχή και των δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η συζήτηση ανάμεσα σε αυτές τις δυνάμεις θα συνεχιστεί.

Ενότητα ναι,
αλλά με ποιους
;

Όμως, δυσκολίες δεν έχουν μόνο το ΚΚΕ ή η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει να αντιμετωπίσει “προσκλήσεις ενότητας” από δυνάμεις, που για πολλούς εντός του ΣΥΡΙΖΑ, δεν συνάδουν με το βασικό του στόχο, αλλά ούτε και με τα αριστερά και ταξικά φυσιογνωμικά του χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, άνθρωποι που κινούνται στο περιβάλλον του Μ. Θεοδωράκη, στην Σπίθα ή και στο νέο εγχείρημα “ΕΛΛΑΔΑ”, εγκαλούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν ανταποκρίνεται με θέρμη στο “εθνικό παλλαϊκό προσκλητήριο”. Χθες Σάββατο, στην εφημερίδα “Δρόμος”, ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, γραμματέας της οργάνωσης “Σπίθα”, σημείωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν απάντησε στην πρόταση “να οργανωθούν άμεσα συγκεντρώσεις όλων των δυνάμεων που είναι αντίθετες στις συμφωνίες αυτές, από τον Πάνο Καμμένο έως την ΑΝΤΑΡΣΥΑ…”. Δεν σχολίασε, όμως, αν και δεν ρωτήθηκε, πως μπορεί να υπάρξει μια τέτοιου είδους συνάντηση, με πρόσωπα που δεν κρύβουν, το αντίθετο μάλιστα, το ακροδεξιό τους παρελθόν, αλλά και τη σημερινή τους άκρως δεξιά πολιτική ταυτότητα. (Σημείωση «Εποχής»: Πριν λίγες ημέρες ο βουλευτής της ΝΔ, Π. Καμμένος ανάρτησε στην ιστοσελίδα του παλαιότερη φωτογραφία που απεικονίζει τον ίδιο με τον πατέρα Πλεύρη να χαιρετάει φασιστικά). Τυχαίο;
Κατά τα άλλα, όλα δείχνουν ότι στον ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν ότι ορισμένα πρόσωπα, που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, δεν χωρούν στα ψηφοδέλτιά του και ότι το brand name είναι ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, προβληματισμός υπάρχει   για τον τρόπο που εξελίσσεται η πορεία συνεργασίας με στελέχη και κινήσεις προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ. Μέλη της Γραμματείας σημειώνουν ότι η συχνότητα που εμφανίζονται, ορισμένα από αυτά, σε κεντρικού τύπου εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, προκαταλαμβάνει, ως ένα βαθμό, τις συζητήσεις, καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα το κοινό προγραμματικό πλαίσιο.
Εντούτοις, πολύ σύντομα, απ’ ό,τι φαίνεται θα αποσαφηνιστούν όλα αυτά τα ζητήματα, καθώς οι εξελίξεις τρέχουν.

Οι εξελίξεις στην ΚΟΕ

Την ίδια στιγμή η ΚΟΕ χειρίζεται την εσωκομματική της κρίση με χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας την επανάληψη σκληρών χαρακτηρισμών, που θα όξυναν τη δημόσια αντιπαράθεση. Ο συντονιστής του Κ.Ο. της ΚΟΕ Γ. Παπαϊωάννου σε άρθρο του στο “Δρόμο”, αναφέρεται στο γεγονός “της αποχώρησης μικρής ομάδας μελών και στελεχών”, αναγνωρίζει ότι τέτοια γεγονότα “ενισχύουν την άσχημη εικόνα που δίνει συνολικά η αριστερά στον κόσμο”, ενώ θεωρεί ότι “θα κριθεί τι καινούργιο και ουσιαστικό έχουν να προσφέρουν οι αποχωρήσαντες από την ΚΟΕ στο αριστερό κίνημα”.
Αποσαφηνίζεται, έτσι, ότι μετά την καθαίρεση στελεχών του Καθοδηγητικού Οργάνου (Γαλάνης, Κατσούλας κ.ά.) και τη δημοσιοποίηση του εσωκομματικού διαλόγου, άρχισαν οι αποχωρήσεις. Αν και δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση, το πιθανότερο είναι τα στελέχη αυτά να προχωρήσουν άμεσα σε συγκρότηση ξεχωριστής πολιτικής κίνησης. Το ποιος θα είναι ο προσανατολισμός τους θα φανεί στην πορεία, καθώς από τα δημόσια κείμενα και το ρεπορτάζ δεν προκύπτει με σαφήνεια η κατεύθυνση.

Στάθης Κουτρουβίδης

Πηγή: epohi.gr

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: