ΜΙΣΘΟΥΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΦΟΡΟΕΠΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΛΑΪΚΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ!

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ: ΤΡΟΪΚΑ – ΣΕΒ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΙ, ΟΨΙΜΑ, ΤΗ «ΔΙΑΦΩΝΟΥΣΑ»!

ΕΝΙΑΙΟ ΦΠΑ, ΑΥΞΗΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΦΟΡΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ ΖΗΤΑ ΤΟ ΔΝΤ!

Με ατζέντα πλήρους εξαθλίωσης των λαϊκών στρωμάτων, έχει κατέβει η τρόικα στις«διαπραγματεύσεις» με τη συγκυβέρνηση τουμαύρου μετώπου για το νέο μνημονιακό πρόγραμμα.

Στην ατζέντα αυτή περιλαμβάνεται τόσο η γνωστή συζήτηση για τα εργασιακά του ιδιωτικού τομέα όσο και το νέο μπαράζ φορολογικών μέτρων που ζητά με έκθεση του, το ΔΝΤ.

Ας ξεκινήσουμε όμως, με τα εργασιακά.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η τρόικα απαιτεί πως το πρώτο κύμα μέτρων του νέου προγράμματος, θα περιλαμβάνει τη μείωση του κατώτατου μισθού στα €600 μεικτά (από €751), και την περικοπή του 13ου – 14ου μισθού. 

Απο τη μεριά της, η συγκυβέρνηση εμφανίζεται να διαφωνεί ως προς τα δύο αυτά σκέλη και αντιπροτείνει όσα συμφώνησαν οι λεγόμενοι κοινωνικοί εταίροι (εργοδότες – πλειοψηφία ΓΣΕΕ). Δηλαδή την περικοπή των εργοδοτικών εισφορών (σσ νέα τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία), το πάγωμα τωναποδοχών για τρία χρόνια (ενώ οι τιμές ανεβαίνουν) και την κατάργηση των αυτόματων μισθολογικών ωριμάνσεων (τριετίες).

Επίσης, η συγκυβέρνηση καλοβλέπει την ουσιαστική κατάργηση του θεσμού της διαιτησίας,προβλέποντας ότι η προσφυγή σε αυτήν θα γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη εργοδότη – εργαζόμενου. Δηλαδή, ποτέ ή σχεδόν ποτέ, επιτρέποντας έτσι την ουσιαστική κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας!

Στο τραπέζι έχει πέσει και άλλο ένα μέτρο υποβάθμισης των κλαδικών συμβάσεων και συγκεκριμένα μετά την άρση της επέκτασης να καταργηθεί και η μετενέργεια (η ισχύς για ένα εξάμηνο των συμβάσεων μετά τη λήξη τους).
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ανέλαβε χθες σχετική πρωτοβουλία, απευθύνοντας πρόσκληση στους άλλους κοινωνικούς εταίρους να πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη.

Ο κ. Δασκαλόπουλος στην πρόσκληση που απηύθυνε ζητεί από τους προέδρους της ΓΣΕΕ και των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων να πραγματοποιηθεί η συνάντηση προκειμένου να εξεταστεί η όλη κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και να ξεκαθαρίσουν οι κοινωνικοί εταίροι τις θέσεις τους.

Οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων έχουν συμφωνήσει να υπάρξει μια διευρυμένη ατζέντα θεμάτων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, την οποία επεξεργάζονται τα επιστημονικά ινστιτούτα τους και η οποία θα αποτελέσει τη βάση για τη διαμόρφωση κοινής πρότασης για μια στρατηγική συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

Τα υπό εξέταση θέματα αφορούν στο «πάγωμα» των μισθών για μια τριετία, στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, με την οποία συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι και στην αναπλήρωση των απωλειών που θα υπάρξουν για τα ταμεία, στη διαμόρφωση μιας ρήτρας σεβασμού της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης μέχρι τη λήξη της και στην αντιμετώπιση μιας σειράς προβλημάτων διαρθρωτικού χαρακτήρα που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Εν τω μεταξύ, την παρέμβαση του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων ζήτησε χθες η ΕΣΕΕ για τα εργασιακά του ιδιωτικού τομέα.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου με αφορμή τις συνεχείς συναντήσεις της τρόικας με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης απέστειλε χθες επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς κομμάτων και τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ζητώντας την έγκαιρη παρέμβασή τους πριν οριστικοποιηθούν οι τελικές αποφάσεις των δανειστών μας. Η ΕΣΕΕ δήλωσε τη διαθεσιμότητά της για οποιαδήποτε συνάντηση με τους επικεφαλής ή τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και επεσήμανε τη σημασία των παρεμβάσεων και της συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων στις συγκεκριμένες κρίσιμες διαπραγματεύσεις.

Ως συνοδευτικά της επιστολής εστάλησαν, επίσης, η μελέτη και οι προτάσεις του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ σχετικά με την ανταγωνιστικότητα, τις αμοιβές και το μη μισθολογικό κόστος, οι οποίες κατατέθηκαν και στους κοινωνικούς εταίρους κατά τη συνάντηση των αντίστοιχων ινστιτούτων. Οπως αναφέρεται στην έκθεση, δυστυχώς, οι ελπίδες της τρόικας για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και πτώσης των τιμών αγαθών και υπηρεσιών μέσω των περικοπών απεδείχθησαν μάταιες.

Αντί, δηλαδή, να βελτιωθούν οι δομές της ελληνικής οικονομίας και να δοθεί βάρος στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς, στην ατζέντα κυριάρχησε και εξακολουθεί να προβάλλεται η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και η περαιτέρω μείωση των μισθών. Και τούτο, διότι ο τρόπος προσέγγισης του προβλήματος της ελληνικής οικονομίας περιορίζεται σε προσέγγιση μεμονωμένων επιμέρους παραμέτρων, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ποικίλες και σημαντικές αλληλεπιδράσεις, κάτι που ενδεχομένως πρέπει επιτέλους να αναδειχθεί κατά τη διάρκεια των συγκεκριμένων διαπραγματεύσεων.

Κοινωνικοί εταίροι

Οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνούν στη διατήρηση του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου της ισχύουσας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, χωρίς μειώσεις, αλλά ούτε και αυξήσεις μέχρι τη λήξη της τον ερχόμενο Δεκέμβριο στην προστασία του 13ου και 14ου μισθού, αλλά και της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους.

Δραστικές αλλαγές στη φορολογία προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με έκθεσή του που έχει υποβάλει στην κυβέρνηση. Στην έκθεση, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται προτάσεις για αλλαγές στο ΦΠΑ με την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή (στο 19% ή 21%), αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και περικοπές σε φοροαπαλλαγές, όπως στις εκπτώσεις τόκων των στεγαστικών δανείων.

Προτείνονται, επίσης, αναπροσαρμογές στους φόρους των ακινήτων και στις ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων, που μαζί με την απλοποίηση του συστήματος, θεωρείται οτι μπορούν να δώσουν μεγαλύτερη αναπτυξιακή διάσταση στο νέο φορολογικό σύστημα.

Υπάρχουν και προτάσεις όπως η αύξηση της φορολόγησης των τόκων σε καταθέσεις και ομόλογα τις οποίες όμως έχει απορρίψει η κυβέρνηση.

Μεταξύ άλλων το ΔΝΤ προτείνει:

– Τη θέσπιση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 19% στο 21% έναντι των τριών συντελεστών 23%, 13% και 6,5% που ισχύουν αντίστοιχα σήμερα. Η πρόταση για συντελεστή 21% προβλέπει παράλληλα την καθιέρωση ενός μειωμένου 11% μόνο για τα ξενοδοχεία, τα τρόφιμα και τα φάρμακα. Η πρόταση για συντελεστή 19% προβλέπει μειωμένο συντελεστή 9% για τουριστικές υπηρεσίες και ξενοδοχεία.

– Την απαλλαγή απο ασφαλιστικές εισφορές μισθών έως 300 ευρώ, για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Το κόστος της απώλειας αυτής για τα ταμεία να καλυφθεί μέσω αυξήσεων στη φορολογία.

– Την περαιτέρω μείωση ή κατάργηση των τόκων των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, που εκπίπτουν απο το εισόδημα των φορολογούμενων.

– Την κατάργηση των πολύ χαμηλών συντελεστών που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου και την θέσπιση φόρου στο κρασί.

– Τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων και την αντικατάστασή του από άλλους φόρους επί των ακινήτων.

– Την αύξηση του συντελεστή φορολογίας για τις Ομόρρυθμες Εταιρείες σε 25%

– Την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα στριφτά τσιγάρα.

– Την κατάργηση του φόρου υπέρ τρίτων και την κατάργηση του φόρου πολυτελείας, με εξαίρεση τα επιβατικά αυτοκίνητα.

– Την αύξηση του τέλους ταξινόμησης για τα μεταχειρισμένα ΙΧ.

– Την ένταξη των αγροτών σε καθεστώς ΦΠΑ.

– Τη δημιουργία καλύτερου μηχανισμού ελέγχου για την έκδοση των αποδείξεων.

– Τη δραστική αύξηση των προστίμων, όπως την επιβολή προστίμου 100 ευρώ το μήνα για εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων.

Πηγή:iskra.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: