ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ: »ΨΗΝΕΤΑΙ» ΤΟ ΑΘΛΙΟ ΠΑΚΕΤΟ, PSI – NEOY MNHMONIOY – NEAΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ!

ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΟΙ «ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ» ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΟΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ!

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ  ΜΕΡΚΕΛ – ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ!

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που ξεκίνησε από τις 16:00, το θέμα«Ελλάδα» μπορεί να μην βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης, που τυπικά αφορά τονέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο αιώνιας λιτότητας και τον Μόνιμο Μηχανισμό «Στήριξης» (ESM).

Όμως, τέσσερις χώρες (Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία και Βέλγιο) πρότειναν να γίνει έκτακτη συζήτηση για την Ελλάδα, προκειμένου να απαντήσει αύριο η ελληνική κυβέρνηση.

Μάλιστα, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, η Μέρκελ θα έχει συνάντηση με το Λ. Παπαδήμο.

Έτσι, η συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής ,περιστρέφεται ανεπίσημα, έστω, γύρω από το ελληνικό ζήτημακαι ειδικότερα το θανατηφόρο πακέτο, που θα περιέχει το PSI, το νέο μνημονιακό πρόγραμμα και τηνέα δανειακή σύμβαση.

Οι τρεις πτυχές του πακέτου αυτού, βρίσκονται στη φάση των διαπραγματεύσεων, που διεξάγονται ταυτόχρονα σε πολλά επίπεδα, και είναι σίγουρο πως θα καταδικάσουν τη χώρα και το λαό γιαπολλές δεκαετίες!

Καταρχήν, το PSI, θα οδηγήσει σε μια ελάχιστη καθαρή μείωση του δημοσίου χρέους μόλις κατά € 50 δις(εάν συνυπολογιστούν τα τροϊκανά δάνεια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων), σε σύνολο € 350 δις. Παράλληλα, η υπαγωγή των νέων ομολόγων στο αγγλικό δίκαιο, σημαίνει πως η Ελλάδα δεν θα μπορεί να απομειώσει με νόμιμο τρόπο το χρέος της, εκτός και αν συμφωνήσουν οι πιστωτές της!

Το νέο μνημονιακό πρόγραμμα, που θα απορρέει από το PSI, θα περιέχει μέτρα πλήρους ξεχαρβαλώματος του όποιου κοινωνικού κράτους έχει απομείνει ενώ θα ρίξει το εργατικό κόστος σε επίπεδα Βαλκανίων. Παράλληλα, παραμένει στο τραπέζι το θέμα επιβολής εξωτερικής επιτροπείαςστην Ελλάδα, ως προς το δημοσιονομικό σκέλος του μνημονιακού προγράμματος!

Παρά την προσπάθεια της γερμανικής πλευράς να μαλακώσει, στο επικοινωνιακό επίπεδο, τις σχετικές απαιτήσεις, το θέμα παραμένει στο τραπέζι, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, δεν διαφώνησε, γενικά, με την «ιδέα» της εξωτερικής επιτροπείας, αλλά για την επιβολή της μόνο στην Ελλάδα!

Στην αποψινή Σύνοδο που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λίγη ώρα, δεν θα υπάρξουν επίσημες αποφάσεις,  για τα ως άνω ζητήματα, αλλά το κλίμα που θα «βγει» θα προοιωνίζει σαφώς τις όποιες εξελίξεις!

Με ανούσιες «κόκκινες γραμμές» o Παπαδήμος στις Βρύξελλες

Εν τω μεταξύ η συγκυβέρνηση του δοτού τραπεζίτη πρωθυπουργού, προσήλθε με, δήθεν, «κόκκινες γραμμές» στις Βρυξέλλες, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να συγκρατήσει τη δημοσκοπική της κατάρρευση!
Αυτές οι «κόκκινες γραμμές», αφορούν το ζήτημα της επιβολής εξωτερικής επιτροπείας καθώς και τη διατήρηση του κατώτατου μισθού και του 13ου – 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Όμως, αυτές οι κόκκινες γραμμές έχουν πιο πολύ να κάνουν με το περιτύλιγμα και ελάχιστα με την ουσία!

Πρώτον, η εξωτερική επιτροπεία ήδη υπάρχει σε μεγάλο βαθμό μέσω της Task Force του Χ. Ραϊχενμπαχενώ μπορεί κάλλιστα να βρεθεί μια επικοινωνιακή φόρμουλα που και να ικανοποιεί τις γερμανικές απαιτήσεις και να μην καταρρακώνει και τα τελευταία ίχνη πολιτικής αξιοπρέπειας του αστικού πολιτικού προσωπικού.

Δεύτερον, τα μισθολογικά θέματα που βαφτίζονται ως «κόκκινες γραμμές», αποτελούν ζητήματα για τα οποία, υπήρχαν «σκέψεις» νομοθετικής παρέμβασης, από το στενό περιβάλλον του Λ. Παπαδήμου. Παράλληλα, όλοι θυμόμαστε πως ο ίδιος ο Λ. Παπαδήμος μιλώντας στη Βουλή έχυνε κροκοδείλια δάκρυα για τους ανέργους που «δεν έχουν ούτε κατώτατο, ούτε 13ο, ούτε 14ο μισθό».

Κοινώς ο Λ. Παπαδήμος βάζει «κόκκινες γραμμές» στον εαυτό του, εμπαίζοντας τη νοημοσύνη τουελληνικού λαού!

Τέλος, ας μην ξεχνάμε πως εάν εφαρμοστούν όλες οι υπόλοιπες τροϊκανές απαιτήσεις, στα μισθολογικά ζητήματα του ιδιωτικού τομέα, (συλλογικές συμβάσεις, διαιτησία, εργασιακές σχέσεις, μείωση εισφορών κλπ), τότε το εργατικό κόστος θα μειωθεί δραματικά!!!

Πηγή: iskra.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: