ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ: ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΥΦΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

ΠΑΚΕΤΟ PSI KAI ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ!

Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και η τελική συμφωνία για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM),  θα βρεθούν στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα. Εφόσον ψηφιστούν και υλοποιηθούν τα σύμφωνα αυτά, οι λαοί της ευρωζώνης θα βρεθούν στον προκρούστη ενός νέου θεσμικού πακέτου μέτρων λιτότητας, που δεν θα παράγει τίποτε περισσότερο από ένα νέο κύμα ύφεσης, μέσα από το οποίο θα σαρθούν μισθοί, εισοδήματα και εργασιακά δικαιώματα.   Παρότι το ελληνικό ζήτημα δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, αναμένεται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις, στο περιθώριο της Συνόδου και στη σκιά της πρότασης-βόμβα της Γερμανίας να οριστεί οικονομικός επίτροπος στην Ελλάδα για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και της υιοθέτησης νομοθετικής ρύθμισης που να θέτει σε απόλυτη προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του χρέους.

Επισήμως, η Σύνοδος θα αφιερωθεί στην αναζήτηση δράσεων, κοινοτικών και εθνικών, με στόχο την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι πολιτικές αποφάσεις που λήφθηκαν στις 8 και 9 Δεκεμβρίου, για την επίσπευση της σύστασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), δηλαδή του νέου ταμείου »διάσωσης»καθώς και για τη νέα διακρατική συνθήκη, η οποία οδηγεί σε αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία.

Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, που προβλέπει επιβολή αυτόματων κυρώσεων στις χώρες που παρουσιάζουν υπερβολικά ελλείμματα, αναμένεται να συγκεντρώσει τις υπογραφές των περισσότερων χωρών – μελών, όχι όμως και της Βρετανίας.

Παράλληλα, στη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα, την ώρα που η Αθήνα συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για το PSI και βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την τρόικα για το πρόγραμμα της νέας δανειακής σύμβασης.

Ο Λουκάς Παπαδήμος βρίσκεται στη βελγική πρωτεύουσα με την υποτιθέμενη «διαπραγματευτική» γραμμή, που συμφωνήθηκε χθες, στο συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε με τους Αντώνη Σαμαρά, Γιώργο Παπανδρέου και Γιώργο Καρατζαφέρη. Σύμφωνα, με τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, βρίσκονται σε «απόλυτη σύγκλιση», μπροστά στις «πρόσθετες δεσμεύσεις και όρους» που θέτουν οι εταίροι. Σε δραματικούς τόνους μάλιστα, ο Λουκάς Παπαδήμος , αναγνώρισε και προειδοποίησε πως «εάν η διαδικασία των διαπραγματεύσεων δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας».

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ

Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποίησε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Wall Street Journal, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει άλλα χρήματα από την Ευρωζώνη αν δεν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ανακοινωθεί.

«Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει» υποστήριξε απαντώντας στην ερώτηση αν η Ευρωζώνη θα χορηγήσει ή όχι ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας, ύψους 130 δισεκατομμυρίων. Η Ευρώπη είναι «έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα» με ένα νέο πακέτο βοήθειας, υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός, όμως αν η Αθήνα «δεν εφαρμόσει τις απαραίτητες αποφάσεις και περιορίζεται σε εξαγγελίες, κανένα ποσό δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα».
 

«ΚΛΕΙΔΩΣΕ» ΟΡΙΣΤΙΚΑ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ – ΘΑ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΟΛΙΣ »ΚΛΕΙΔΩΣΟΥΝ» ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 
Ναι μεν , η ελληνική κυβέρνηση ήλθε σε συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές για τους όρους του «κουρέματος» των ομολόγων , αλλά αυτή θα …επισημοποιηθεί μόνο όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για την δανειακή σύμβαση και «κλειδώσουν» τα μέτρα του νέου μνημονίου.

Οι δύο διαδικασίες είναι αλληλένδετες καθώς από την πρώτη δόση του νέου χρηματοδοτικού πακέτου ύψους 89 δις ευρώ τα 60 δις ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την εφαρμογή του PSI.

Οι διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα ολοκληρώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου με τις δύο πλευρές να μιλούν για «σημαντική πρόοδο» πάνω στο πλαίσιο που οριοθέτησε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε πως «βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από τη συμφωνία» και ότι «εντός της εβδομάδας θα είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία παράλληλα με τη διαπραγμάτευση που κάνουμε για το νέο πρόγραμμα».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ανακοίνωση του IIF η οποία εκδόθηκε μετά το πέρας της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου .
«Υπήρξε περαιτέρω πρόοδος, με βάση τη συνεννόηση που υπήρξε χθες επί των βασικών νομικών και τεχνικών θεμάτων. Είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση ενός εθελοντικού PSI στο πλαίσιο που εκφράστηκε δημοσίως από τον κ. Γιούνκερ. Αναμένουμε να ολοκληρώσουμε την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς οι συζητήσεις για άλλα θέματα συνεχίζονται», αναφέρονταν χαρακτηριστικά σε αυτή.
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ είχε υπογραμμίσει την ανάγκη το επιτόκιο των νέων 30ετών δανείων που θα λάβουν οι ιδιώτες πιστωτές να είναι χαμηλότερο του 3,5% έως το 2020 και για όλη την περίοδο αποπληρωμής μεοσταθμικά να διατηρηθεί κάτω από το 4%

Με δεδομένο ότι η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή και από τα δύο μέρη το μεσοσταθμικό επιτόκιο προσεγγίζει το 3,75%.

Οι όροι αυτοί μεταφράζονται σε απώλειες ύψους 70% για τις τράπεζες σε όρους καθαρής παρούσας αξίας.

Έτσι για κάθε 100 ευρώ ελληνικού χρέους που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους οι ιδιώτες τα 50 ευρώ «κουρεύονται».

Για τα υπόλοιπα 50 ευρώ , τα 35 ευρώ θα καλυφθούν με την έκδοση νέων ελληνικών ομολόγων τριακονταετούς διάρκειας και τα εναπομείναντα 15 ευρώ είτε θα καλυφθούν με μετρητά είτε με διετή ομόλογα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF) .

Πάντως στελέχη στην Κομισιόν αλλά και στο ΔΝΤ εκτιμούν ότι ακόμη κι αν η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο PSI είναι καθολική θα προκύψει ένα χρηματοδοτικό κενό για την Ελλάδα ύψους 15 δις ευρώ.

Αυτό μπορεί να καλυφθεί από τον «επίσημο» τομέα . Δηλαδή είτε η Ευρωζώνη να αποφασίσει ενίσχυση του νέου δανείου των 130 δις ευρώ ενδεχόμενο το οποίο δεν φαντάζει πιθανό , είτε η ΕΚΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα δεχόμενη «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της.

Να σημειωθεί ότι αν «κουρευτούν» τα ομόλογα της ΕΚΤ προκύπτει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ακριβώς 15 δις ευρώ

Πηγές: http://www.ethnos.gr, http://www.in.gr, http://www.imerisia.gr

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου

*** Παραθέτουμε ακολούθως, σχετικό αναλυτικό δημοσίευμα από την ιστοσελίδα http://www.naftemporiki.gr

 

Προσύμφωνα για τη νέα δανειακή σύμβαση και το «κούρεμα»

Προσύμφωνα για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση αναμένεται να υπογραφούν εντός της εβδομάδας, με το «κλειδί» των εξελίξεων να είναι η συμφωνία με την τρόικα στο νέο μνημόνιο, για το περιεχόμενο του οποίου εκδηλώνονται τεράστιες αντιδράσεις.

Σε ό,τι αφορά το PSI η συμφωνία έχει επέλθει ως προς τα επιτόκια των νέων ομολόγων και το «spread ανάπτυξης» με το οποίο θα αναπροσαρμόζονται, και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην επιβεβαίωση των επίσημων ανακοινώσεων ότι απομένουν τα νομικά και τεχνικά ζητήματα.

Ωστόσο δεν επαρκεί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος δημόσιου χρέους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, καθώς διαπιστώνεται κενό τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ, που πρέπει να καλυφθεί. Το επιπλέον ποσό θα οριστικοποιηθεί από την τρόικα, η οποία θα παραλάβει τη συμφωνία κυβέρνησης και πιστωτών για το hair cut του χρέους και θα συντάξει έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μετά τους όρους του PSI που συμφωνήθηκαν. Το επιπλέον ποσό προσδιορίζεται σε 15 δισ. ευρώ, όπως αποκάλυψε στέλεχος της τρόικας στο Spiegel. Θα επακολουθήσει όμως νέος γύρος διαβουλεύσεων για τη διαδικασία εξεύρεσης του πρόσθετου ποσού, με πιο πιθανή εξέλιξη της ένταξης στο PSI και των τίτλων που έχει συγκεντρώσει η ΕΚΤ από τη δευτερογενή αγορά, αλλά και των ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες.
Δύσκολη αναμένεται ωστόσο η συμφωνία για το νέο μνημόνιο, αφού τα νέα μέτρα που επιχειρεί να επιβάλει η τρόικα προκαλούν σωρεία αντιδράσεων στους πολίτες, αλλά και στα κόμματα και είναι αβέβαιη η ψήφισή τους ακόμα και από τους βουλευτές που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Θα πρόκειται για την ενδιάμεση συμφωνία, η οποία όμως είναι απαραίτητη προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία με τους πιστωτές για το PSI και θα πρέπει να κλείσουν και τα δύο ταυτόχρονα, εντός της εβδομάδας.
 

ΤΟ PSI

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων με τη συνάντηση του Σαββάτου μεταξύ του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλου, με τους εκπροσώπους των πιστωτών, τον Τσαρλς Νταλλάρα του IIF και Ζαν Λεμιέρ της BNP Paribas επήλθε η συμφωνία για τα επιτόκια των νέων τίτλων και προφανώς δεν επισημοποιείται μέχρι να υπογραφεί το ενδιάμεσο μνημόνιο. Το μέσο επιτόκιο των νέων ομολόγων θα κινείται πέριξ του 3,7%, από 4,85% που είναι το μέσο επιτόκιο των υπό ανταλλαγή ομολόγων, ενώ η τελική ζημιά στις τράπεζες θα φτάσει στο 70%.

Ο κ. Βενιζέλος, λίγο μετά τη συνάντηση τόνισε ότι «έγινε σημαντική πρόοδος, καθώς είχαμε, ούτως ή άλλως, προετοιμάσει όλα τα τεχνικά και νομικά κείμενα», προσθέτοντας: «Είμαστε πραγματικά ένα βήμα πριν από τη συμφωνία».

Ανέφερε επίσης ότι «έχουμε κινηθεί απολύτως μέσα στο πλαίσιο των οδηγιών που μας έχει δώσει το Eurogroup και την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία, παράλληλα φυσικά με τη διαπραγμάτευση που κάνουμε για το νέο πρόγραμμα».

ΤΑ «ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ»

Οι εκπρόσωποι των πιστωτών αναχώρησαν χθες από την Αθήνα, αλλά οι επαφές θα συνεχιστούν με τηλεδιασκέψεις, ενώ σε ανακοίνωση του IIF αναφέρεται ότι «είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση ενός εθελοντικού PSI στο πλαίσιο που εκφράστηκε δημοσίως στις αρχές της εβδομάδας από τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ γιούνκερ με την ιδιότητά του ως προέδρου του Eurogroup. Αναμένουμε να ολοκληρώσουμε την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς οι συζητήσεις για άλλα θέματα συνεχίζονται».

Τα «άλλα θέματα» που συνεχίζονται, που αναφέρει η ανακοίνωση του IIF, είναι η διαπραγμάτευση με την τρόικα για το νέο μνημόνιο.
Ταυτόχρονα το IIF δίνει και τα όρια εντός των οποίων θα κινηθούν τα επιτόκια των νέων ομολόγων, παραπέμποντας στις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά το Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας.
 

Ο κ. Γιούνκερ, παρουσία και του επιτρόπου Ολι Ρεν είχε δηλώσει ότι η ολοκλήρωση του PSI πρέπει να προηγηθεί της συμφωνίας για τη νέα δανειακή σύμβαση, αλλά και πως το Eurogroup ζήτησε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο το επιτόκιο των νέων ομολόγων να κυμανθεί κατά μέσο όρο κάτω από το 4%, και για τα ομόλογα που λήγουν έως το 2020 να έχουν επιτόκιο κλιμακούμενο, χαμηλότερο του 3,5%.

ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΜΕ ΑΝΑΠΥΞΗ

Οι τράπεζες αποδέχτηκαν τα όρια που έθεσε το Eurogroup, αλλά ζήτησαν και πέτυχαν να συμπεριληφθεί στη συμφωνία ρήτρα αναπροσαρμογής των επιτοκίων, ανάλογα με τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ελλάδας και συγκεκριμένα όταν το ΑΕΠ αυξάνεται πάνω από ένα ορισμένο επίπεδο. Η ελληνική πλευρά το αποδέχτηκε, ζητώντας όμως χαμηλότερα επιτόκια για την περίοδο μέχρι το 2020, που είναι η περίοδος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση από τις πληρωμές τόκων. Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες αποδέχτηκαν τα χαμηλά επιτόκια της περιόδου μέχρι το 2020, τα οποία θα ξεπερνούν οριακά το 3%, αλλά θα προσαυξάνονται με ένα «spread» όταν αρχίσουν να καταγράφονται υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, χωρίς να γίνουν γνωστά τα περιθώρια.

Η συνολική ζημιά για τις τράπεζες από τη συμφωνία του PSI θα φτάσει στο 70%, όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν, ποσοστό που περιλαμβάνει το ύψος του hair cut, αλλά και τη ζημιά από τα νέα χαμηλότερα επιτόκια, επί του 35% της ονομαστικής αξίας των υφιστάμενων ομολόγων.

Υπενθυμίζεται οτι τα νέα ομόλογα θα υπόκεινται στο αγγλικό δίκαιο, ενώ σε ό,τι αφορά τα CACs, τις ρήτρες συλλογικής δράσης, η συζήτηση για την ενεργοποίησή τους ή όχι μετατίθεται για αργότερα, προς το τέλος Φεβρουαρίου, όταν υπάρχει σαφής εικόνα για τη μαζικότητα της εθελοντικής συμμετοχής των πιστωτών το πρόγραμμα. Τότε θα αποφασιστεί αν και πώς θα ενεργοποιηθούν.

Η ΠΕΡΙΚΟΠΗ

Η ανταλλαγή στοχεύει στην περικοπή του συνολικού χρέους της χώρας κατά περίπου 100 δισ. ευρώ, με στόχο να διαμορφωθεί στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο. Στους πιστωτές που θα αποδεχτούν το hair cut θα δοθούν νέα ομόλογα εγγυημένα ονομαστικής αξίας στο 35% της αξίας των αρχικών τίτλων και 15% σε μετρητά.

Δηλαδή από την ονομαστική αξία των ομολόγων ύψους 200 δισ. ευρώ, διαγράφονται τα 100 δισ ευρώ. Για τα υπόλοιπα 100 δισ. ευρώ στους πιστωτές θα δοθούν μετρητά ύψους 30 δισ. ευρώ, και νέα ομόλογα ύψους 70 δισ. ευρώ.

ΑΣΦΥΚΤΙΚΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

Οι προθεσμίες εντός των οποίων πρέπει να υλοποιηθούν συμφωνίες και αποφάσεις, στις οποίες εμπλέκονται όλα τα κράτη της Ευρωζώνης, η Ε.Ε., το ΔΝΤ και εκατοντάδες τράπεζες, funds, και ασφαλιστικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο, είναι ασφυκτικές. Ειδικότερα:
1. Το αργότερο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου πρέπει να ανακοινωθεί δημόσια η διαδικασία του PSI. Το υπουργείο Οικονομικών θα απευθύνει δημόσια πρόσκληση προς τους ομολογιούχους της Ελλάδας, να προσέλθουν στην ανταλλαγή των ομολόγων. Η ανακοίνωση θα υποβοηθηθεί από ειδικές εκδηλώσεις σε διάφορες οικονομικές πρωτεύουσες ανά τον κόσμο.
2. Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, οι πιστωτές οφείλουν να δηλώσουν την ποσότητα και τα χαρακτηριστικά των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν και αν αποδέχονται την εθελοντική συμμετοχή στο PSI.
3. Αμέσως ακολουθεί η αξιολόγηση των εθελοντικών προσφορών και η κυβέρνηση σε συνεργασία με τη Ε.Ε. και το ΔΝΤ, καθώς και το IIF αποφασίζουν για την ενεργοποίηση ή όχι των CACs.
4. Στις αρχές Μαρτίου προχωρεί η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων και ενώ στις 20 Μαρτίου λήγει το τριετές ομόλογο ύψους 14,4 δισ. ευρώ.
5. Στο πρώτο 15ήμερο του Μαρτίου επαναλαμβάνονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο δανειακό πρόγραμμα, προσθέτοντας τους όρους και το χρηματοδοτικό σχήμα και όλα αυτά μαζί να αποτελέσουν τη βάση της νέας δανειακής σύμβασης, η οποία πρέπει να εγκριθεί από την Ε.Ε., την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τα κράτη-μέλη που έχουν συνταγματικό πρόβλημα (π.χ. Φινλανδία).
6. Μέχρι τις 14 Μαρτίου πρέπει να έχουν εκταμιευτεί περίπου 89 δισ. ευρώ, από τη νέα δανειακή σύμβαση, συνολικού ύψους 130 δισ. ευρώ.
7. Στα τέλη Μαρτίου αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή η νέα δανειακή σύμβαση.

Πηγή:iskra.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: