ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΓΧΟΝΗ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ – ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ!

ΠΑΓΩΜΑ ΑΥΞΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΩΡΙΜΑΝΣΕΩΝ, ΑΛΛΑΓΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΜΕΔ, ΜΕΙΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ, ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ , ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΕΚΟ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Συνεχίζονται σήμερα και αύριο οι »διαπραγματεύσεις» του Υπ. Εργασίας Γ.Κουτρουμάνη, με την ατζέντα να περιλαμβάνει το θέμα των μισθών και όχι μόνο. Ενώ, όμως, η υποτιθέμενη «μάχη» για τον κατώτατο μισθό και τα δώρα είναι σε εξέλιξη,  μια σειρά παρεμβάσεων σε μισθούς, εισφορές και συντάξεις παρουσιάζονται ως »αναπόφευκτες» στα πλαίσια των συμφωνηθέντων ενόψει της οριστικοποίησης της συμφωνίας για το PSI και την υπογραφή του νέου μνημονίου και την νέας δανειακής σύμβασης.

 

Σκόπιμα, σχεδόν, κυβέρνηση, Υπουργός και Τροϊκα στρέφουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης αποκλειστικά στη συζήτηση γύρω από τον 13ο, 14ο και τον κατώτατο μισθό, τη στιγμή που ταυτόχρονα προωθούν νομοθετικές ρυθμίσεις φωτιά,  οι οποίες είναι εξίσου καταστροφικές για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, και οι οποίες προκύπτουν ως »δεσμέυσεις» από το συνολικό μνημονιακό πακέτο διαπραγαματεύσεων ενόψει PSI και νέας δανειακής σύμβασης.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η σκληρή ατζέντα των δανειστών, οι οποίοι την Παρασκευή ουσιαστικά ζήτησαν να «ξηλωθεί» το εργατικό δίκαιο της χώρας.

Ωστόσο, σύμφωνα και με δημοσιεύματα του τύπου πλέον, θεωρείται δεδομένο πως θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για το θέμα των μισθών και των εισφορών

Συγκεκριμένα αναμένεται να υπάρξει παρέμβαση για πέντε θέματα:

• Το πάγωμα των αυξήσεων και των ωριμάνσεων, που προβλέπονται στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
• Την αλλαγή των κανονισμών προσωπικού ΔΕΚΟ και τραπεζών. Η τρόικα ζητά να εφαρμοστεί… μοντέλο ιδιωτικού τομέα όσον αφορά στους μισθούς, στα επιδόματα αλλά και στο καθεστώς των απολύσεων.

• Την αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (όπου μπορούν να προσφύγουν οι εργοδότες αλλά και τα συνδικάτα, όταν υπάρχει διαφωνία στο θέμα των μισθών).

• Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Σε πρώτη φάση η μείωση θα φτάσει έως και το 10% σε όσες επιχειρήσεις υιοθετήσουν την κάρτα εργασίας, κάνουν τις πληρωμές μέσω τραπεζών και ανταποκρίνονται εγκαίρως στις υποχρεώσεις τους.
Σημειώνεται πως η μείωση του μη μισθολογικού κόστους κυριάρχησε στη συνάντηση που είχε το Σάββατο ο υπουργός Εργασίας με την τρόικα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν στην επόμενη συνάντηση να έχουν αναλυτικά στοιχεία για το θέμα αυτό όχι μόνο για τη φετινή χρονιά, αλλά και τη διετία 2013-2014.

• Την περικοπή των επικουρικών συντάξεων σε όσα Ταμεία είναι στο «κόκκινο». Η μεσοσταθμική μείωση θα είναι 15%, ενώ το ποσοστό αναπλήρωσης θα κυμαίνεται από 20% έως 45% (σημειώνεται πως έχουν εξεταστεί εναλλακτικά σενάρια για την επιβολή πλαφόν προκειμένου να μη θιγούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι).

ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ

Με βάση το σχέδιο του υπουργού Εργασίας θα υπάρξει ενοποίηση των επικουρικών ταμείων των μισθωτών (τα οποία καλύπτουν 3,5 εκατομμύρια άτομα). Οι πόροι αυτών των ασφαλιστικών φορέων θα κατευθυνθούν σε έναν «κουμπαρά», ενώ θα δημιουργηθούν ατομικοί λογαριασμοί για τους ασφαλισμένους.

Αναζήτηση κοινής γραμμής μετά τις τελευταίες εξελίξεις

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΓΣΕΕ

Κάτω από τα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι σκληρές απαιτήσεις της τρόικας για τους μισθούς θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση των εργοδοτικών οργανώσεων με την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Στην τελευταία συνάντηση οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν στη διατήρηση τόσο του κατώτερου μισθού (που διαμορφώνεται στα 751 ευρώ) όσο και στο θέματα του 13ου και του 14ου μισθού.
Σημειώνεται πως οι εργοδοτικές οργανώσεις κατέθεσαν πρόταση για πάγωμα των αυξήσεων και των ωριμάνσεων, που προβλέπονται στην εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας. Ωστόσο η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή από τη ΓΣΕΕ, που χαρακτηρίζει την εθνική συλλογική σύμβαση αδιαπραγμάτευτη.
Συμφωνία υπάρχει για το θέμα της μείωσης των εισφορών, αρκεί βέβαια να καλυφθούν οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων.
Για τα θέματα αυτά θα υπάρξει κοινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη με τους κοινωνικούς εταίρους.

Πηγή: iskra.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: